nieuws

Politiechef Oost-Nederland tevreden over 2015 en bezorgd over 2016

Politiechef Stoffel Heijsman van de Politie Oost-Nederland ziet 2016 als een lastig jaar voor zijn organisatie.Â
In zijn nieuwjaarstoespraak zei hij dat het een 'spannend jaar' wordt gezien de financiële situatie door de reorganisatie, de aanhoudende terreurdreigingen en de komende grote evenementen. Hij waarschuwde daar in oktober ook al voor.

Koningsdag, evenementen, terreurdreiging en vluchtelingenstroom

Dit jaar vergen Koningsdag in Zwolle en evenementen als de Giro d' Italia in Apeldoorn en de honderdste Nijmeegse vierdaagse veel inzet van politie. Los van de evenementen wordt al veel van de politie gevraagd door de aanhoudende vluchtelingenstroom en de terreurdreiging.

Minder misdrijven, zelfde aantal aanhoudingen

Terugblikkend op 2015 is Heijsman tevreden. Er waren negen procent minder misdrijven, toch bleef het aantal aanhoudingen ongeveer gelijk aan 2014. Vorig jaar werden 138.001 misdrijven geregistreerd. De politiechef concludeert dat de kans voor criminelen om opgepakt te worden groter is geworden.

Woninginbraken omlaag

Opvallend in de voorlopige cijfers is de daling van het aantal woninginbraken. In de hele politieregio ging dat met gemiddeld veertien procent omlaag van 10.941 in 2014 naar 9.357 vorig jaar.

Minder straatroven in politieregio, behalve in Twente

Ook het aantal straatroven daalde gemiddeld. In de politieregio Oost-Nederland werden twee procent minder straatroven in de boeken geschreven. Die daling komt niet uit het district Twente, daar nam het aantal straatroven juist toe. In het district IJsselland daalde het aantal straatroven juist wel.

Norm voor aanrijtijden gehaald

De landelijke norm om op tijd ter plaatse te zijn na een melding is vorig jaar gehaald. In 85 procent van de noodmeldingen was de politie in Oost-Nederland in 2015 binnen een kwartier op de plek waar de melding over werd gedaan.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.