nieuws

Otter aan de wandel; sporen gevonden op de Horte in de Emmertochtsloot bij Dalfsen

De otter is aan de wandel; sporen gevonden in de Emmertochtsloot
De otter is aan de wandel; sporen gevonden in de Emmertochtsloot
Landschap Overijssel meldt dat er sporen zijn gevonden van een otter in de Emmertochtsloot op de Horte, bij Dalfsen.
De otter zat tot nu toe in de Vecht bij Dalfsen en richting Zwolle, maar zou nu zijn leefgebied uitbreiden. “De otter die we hier in Dalfsen zien, is waarschijnlijk dezelfde otter die we in Zwolle tegenkomen", meldt het Landschap. "In dit hele gebied van 80 tot 100 vierkante kilometer, zijn sporen van waarschijnlijk hetzelfde beest gevonden.
Het Landschap meent dat de uitbreiding van het leefgebied noodzakelijk is: "Hoe minder voedsel er in dit leefgebied te vinden is, hoe groter het gebied moet zijn om te kunnen overleven."

Verkeersgevaar

Toch kleeft er veel gevaar aan de tocht van de otter. Dertig procent van de otters in Nederland komt om als verkeersslachtoffer, omdat er volgens het Landschap te weinig veilige leefgebieden zijn. “Om te beginnen zouden we ervoor moeten zorgen dat de otters de wegen veilig kunnen oversteken,” zegt Mark Zekhuis, ecoloog bij Landschap Overijssel. “Dit kan door het aanleggen van loopplanken of tunnels met geleidende rasters die de otter onder de weg door geleiden, waardoor hij niet hoeft over te steken."

Otter verovert Overijssel

In november kwam het bericht dat er ottersporen waren gevonden langs de IJssel in Deventer. Eerder al werd er bericht over otters in het Reestdal bij IJhorst. In Nederland leven een kleine 150 otters, waarvan het merendeel in Overijssel zit. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.