nieuws

Vondelingenkamer Isala is 'ongewenst' volgens minister

Ziekenhuis Isala in Zwolle
Ziekenhuis Isala in Zwolle
Ongewenst. Zo noemt minister Van der Steur de vondelingenkamer van het Isala ziekenhuis in Zwolle. De minister reageert hiermee op vragen die eind vorig jaar werden gesteld door enkele Kamerleden.Â
"Uiteraard deel ik de zorgen omtrent zorg mijdende vrouwen. De berichten over baby's die ergens op straat zijn achtergelaten raken mij zeer," schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer

Minister ziet meer in voorlichting

Maar een vondelingenkamer is volgens Van der Steur niet de oplossing voor het probleem. Hij ziet meer in voorlichting en hulpverlening.
"Hierdoor kunnen meisjes en vrouwen al tijdens hun zwangerschap goed worden begeleid bij hun eventuele voornemen om afstand te doen van hun kind."
Volgens de Stentor is Isala op de hoogte van de brief van de minister en komt het Zwolse ziekenhuis vrijdag met een reactie. 

Eerste ziekenhuis met vondelingenkamer

Het Isala ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland met een vondelingenkamer. Andere vondelingenkamers in Nederland zijn allemaal van particulieren.
Een Zwolse gynaecoloog kwam met het plan, en het bestuur van het ziekenhuis vond het meteen een goed idee.

Geen babyluikje maar echt een kamertje

De vondelingenkamer in Isala komt bij de invalideningang naast de hoofdingang van het ziekenhuis en wordt nadrukkelijk geen babyluikje, zoals in Duitsland bestaat. 
Het wordt een kamertje van ongeveer 1,5 bij 3 meter. Binnen staan een ledikantje, een tafel en een stoel. De moeder kan daar rustig gaan zitten. Als de behoefte er is, kan de moeder anoniem in gesprek gaan met een hulpverlener. Maar ze kan er ook voor kiezen de baby meteen achter te laten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.