nieuws

Landschap Overijssel: Wolf gezien in Enschede

Een wolf zoals die mogelijk is gezien in Enschede
Een wolf zoals die mogelijk is gezien in Enschede
Enschede heeft gisteren mogelijk bezoek gehad van een wolf. Dat meldt Landschap Overijssel op basis van een melding van een man die het dier heeft zien oversteken.Â
Dat gebeurde op de Weerseloseweg. De wolf kwam uit een naastliggend natuurterrein van Landschap Overijssel en stak in draf de weg over om weer in het bos te verdwijnen.
"Het is bekend dat er wolven vlak over de grens gezien zijn. En de waarnemer zegt dat hij ervaring heeft met wolven. Hij is er 100 procent zeker van dat het om een wolf gaat", zegt ecoloog Mark Zekhuis van Landschap Overijssel. De achtergrond van de waarnemer kent hij niet. Toch neemt Landschap Overijssel de melding serieus. 

Waardevol gebied

"Het is leuk als een wolf het groene hart tussen Enschede, Hengelo en Oldenzaal weet te vinden", stelt Landschap Overijssel in een verklaring die vandaag naar buiten werd gebracht naar aanleiding van de mogelijke waarneming. "Het bevestigt dat dit een waardevol gebied is waar ruimte is voor grote dieren."
Landschap Overijssel heeft de melding doorgegeven aan wolveninnederland.nl, dat waarnemingen van wolven bestudeert en beoordeelt. Een woordvoerder van die instantie zegt op basis van de informatie die is binnengekomen absoluut niet kan worden gezegd of het daadwerkelijk om een wolf gaat. De melding wordt wel serieus genomen. "Maar er is geen bewijs dat het om een wolf gaat."

Oostenrijk

De waarnemer, Roy Egberink, weet het echter zeker. "Het was een wolf. Ik herkende het dier aan de manier van lopen en de vacht", zegt hij. "Ik heb een keer in Oostenrijk een wolf in het wild gezien. En deze was precies hetzelfde."
Egberink rijdt dagelijks over de weg, maar gisteren was het anders dan anders. Plots stak daar de wolf over. Het ging heel snel. Tijd om een foto te maken was er niet. "Daar baal ik wel van. Ik ben in staat om terug te gaan met een fototoestel."

Hengevelde

Mogelijk is de wolf in Enschede dezelfde als de wolf die een paar weken geleden in Hengevelde is aangereden en daarna weer is weggelopen. Ook daar staat overigens niet vast of het ook werkelijk om een wolf ging. "Na die aanrijding zijn een paar haren aan de auto blijven kleven", zegt Zekhuis. "Die worden nu onderzocht."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.