NAM

GroenLinks in Europees Parlement eist opheldering over NAM-olieafvalwater

Verontreinigd afvalwater in bodem Twente
Verontreinigd afvalwater in bodem Twente
"De NAM lijkt de naamgeving van afvalwaterinjectie te hebben veranderd, waardoor zij mogelijk niet onder de eisen valt die Europese wetgeving stelt voor afvalwaterzuivering." Dat stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout, die inzage kreeg in stukken die zijn gepubliceerd na een beroep op de Wet Openbaar van Bestuur (WOB).
Eickhout eist nu via schriftelijke vragen in een spoedprocedure opheldering van de Europese Commissie. "Het lijkt erop dat de NAM de regels met een woordspelletje aan hun laars probeert te lappen. Dat zou onacceptabel zijn en ik verwacht van de Europese Commissie dat zij in dat geval onmiddellijk ingrijpt."

Production water of disposal water?

Door te spreken van 'production water' in plaats van 'disposal water' verwacht NAM dat het injecteren van zwaar vervuild water niet onder de richtlijn voor Industriële Emissies valt, waardoor ze geen gebruik zouden hoeven te maken van zogenaamde best beschikbare technieken.
Volgens GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout is dit ontoelaatbaar. "Zo kan het afvalwater dat bij oliewinning in Drenthe vrijkomt zonder enige behandeling in Overijssel worden gedumpt. Dat is goedkoop voor NAM, maar enorm risicovol voor de bodem, grond- en drinkwater." Eickhout vraagt zich af in hoeverre de Nederlandse overheid hier een rol in heeft gespeeld.

Belangen van gas- en olie-industrie

"De belangen van de gas- en olie-industrie mogen niet ten koste gaan van mens, milieu en het klimaat," aldus Eickhout. "Ik vraag mij dan ook af hoe deze truc niet is opgemerkt door de overheid." In het door NRC opgevraagde document staat in een email (laatste pagina van document) zelfs expliciet te lezen dat het Staatstoezicht op de mijnen de term 'afvalwater' ontraadt.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.