Talen Recycling

Talen Recycling en gemeente Staphorst zetten in op snelle oplossing conflict afvalberg

De gemeente Staphorst en afvalverwerker Talen Recycling gaan opnieuw met elkaar in gesprek. Het doel is om op korte termijn het langlopende conflict van de afvalberg op te lossen. Op verzoek van de advocaat van Talen en op dringend advies van de rechter in Zwolle gaan beide partijen weer om tafel.
Talen en de gemeente zijn al twee jaar bezig om een grondruil tot een bevredigend einde te brengen voor beide partijen. Staphorst wilde een stuk grond van Talen gebruiken voor het doortrekken van de Westerparallelweg, in ruil daarvoor kreeg Talen een ander, groter perceel, waardoor hij met zijn bedrijf verder kon.

Vergunning en procedures

Het probleem is dat Talen voor de vergunning op dat nieuwe stuk grond zelf gegevens moet aanleveren zodat die aangevraagd kan worden. De situatie stagneerde door miscommunicatie en verschil van inzicht, zodat Talen na twee jaar nog geen nieuwe vergunning heeft om met zijn bedrijf verder te kunnen.
Hij geeft daar de gemeente en de provincie de schuld van. Staphorst zegt dat juist Talen zelf gegevens moet aanleveren zodat de vergunning aangevraagd kan worden. Het conflict liep zo hoog op dat Talen op de openbare weg, wat dus zijn oude bedrijfsgrond was, afval stortte.
Volgens hem had hij daar recht op, omdat hij nog niet kon werken op de nieuwe grond. De gemeente heeft in totaal 1300 ton gestort afval van de openbare weg verwijderd op eigen kosten. Talen werd zelfs aangehouden door de politie.

Inzet kort geding, stop dumpen afval

Voor de rechtbank in Zwolle stonden beide partijen vandaag weer tegenover elkaar. Staphorst wil dat Talen stopt met illegaal afval dumpen op de openbare weg en Talen wil dat de gemeente een oplossing zoekt voor zijn bedrijf. Hij zit naar eigen zeggen bijna 'in een ravijn' door de al twee jaar durende situatie.
Omdat de advocaat van Talen mogelijkheden ziet tot een snelle oplossing stelde hij nieuw overleg met de gemeente voor. Staphorst staat daar voor open, maar dan moet de afvalverwerker wel stoppen met het dumpen van afval op de openbare weg.

Snelle oplossing

Beide partijen hebben goede hoop op een vlotte oplossing, maar dan moet Talen wel de ontbrekende gegevens aanleveren. Hij heeft een nieuw adviesbureau in de arm genomen die hem daarbij gaat helpen.
De advocaat van Talen zei tegen de rechter dat hij er wel op wilde toezien dat meneer Talen 'geen gekke dingen meer gaat doen'. De gemeente Staphorst wil wel dat de rechter een uitspraak doet over het afval storten dat Talen heeft gedaan. Binnen 14 dagen wordt de uitspraak verwacht.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.