paardenvlees

Bedrijven uit Overijssel op lijst met afnemers paardenvlees

Bedrijfspand van salademaker Johma in Losser
Bedrijfspand van salademaker Johma in Losser
Een groot aantal bedrijven in Overijssel heeft vlees gekocht bij groothandel Selten uit Oss, dat middelpunt was in een rel rond paardenvlees. Het bedrijf verkocht relatief goedkoop paardenvlees als puur rundvlees.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft alsnog openbaar gemaakt wie vlees hebben gekocht bij groothandel Selten uit Oss. Foodwatch had daar om gevraagd. De NVWA weigerde aanvankelijk, maar de rechter gaf Foodwatch vorige maand gelijk.

'Directe en indirecte afnemers'

Op de lijst staan bijna 1800 'directe en indirecte afnemers'. Die hebben tussen 2011 en 2013 vlees van Selten gekregen. Dat wil echter niet zeggen dat ze paardenvlees hebben gekocht bij Selten, aldus de NVWA. Het wil ook niet zeggen dat afnemers wisten dat er met het vlees was gesjoemeld.
Onder de klanten zijn supermarktketens Albert Heijn, C1000, Deen en Vomar, maar ook vleeswarenfabrikant Stegeman uit Deventer en salademaker Johma uit Losser.

Faillissement na inval NVWA

De vleesgroothandel van Willy Selten in Oss ging failliet kort na een inval van de NVWA. Het bedrijf verkocht relatief goedkoop paardenvlees als puur rundvlees. Selten werd daarvoor veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf. De groothandel moest 50.000 ton vlees terugroepen, omdat de herkomst niet duidelijk was.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.