Persberichten

Dit zijn de winnaars van de Overijsselse Sportverkiezingen 2015

Sportverkiezing van het jaar 2015
Sportverkiezing van het jaar 2015
Zondag 17 januari zijn tijdens een feestelijke bijeenkomst in de studio van RTV Oost in Hengelo de winnaars bekend gemaakt van de Overijsselse Sportverkiezingen 2015, een samenwerking van RTV Oost en Boom regionale uitgevers.
Jeroen Dubbeldam is de winnaar bij de heren geworden. Bij de vrouwen gaat de ereprijs naar Sanne Wevers en FC Twente Vrouwen is sportploeg van het jaar geworden.
De 'Hennie Kuiper Talenten Trofee' is uitgereikt aan zwemtalent Iris Tjonk uit Almelo. De 'Jaap Stam Award' voor sportieve promotie van Overijssel gaat dit jaar naar René Cloo, voormalig trainer en nu Manager Topsport bij Sercodak Dalfsen. Rugbyclub 'The Big Bulls' uit Almelo is uitgeroepen tot Amateursportploeg 2015 en ontving namens de Provincie Overijssel uit handen van Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten een cheque ter waarde van 1000 euro voor de clubkas. Anneke van Dijk, vrijwilliger bij atletiekvereniging Isala’96 uit Kampen, is verkozen tot ‘Sportvrijwilliger van het Jaar’.
Vanavond, zondag 17 januari, is bij TV Oost om 21.15 uur een uitgebreide samenvatting te zien van de Overijsselse Sportverkiezingen. De uitzending wordt om 23.15 uur herhaald. Kijk voor meer informatie op www.rtvoost.nl.

Sportman

Jeroen Dubbeldam maakte zichzelf op zondag 23 augustus 2015 legendarisch door als eerste sinds 1957 alle individuele internationale gouden medailles te winnen die er bestaan binnen de springsport: hij wist zowel met het team als individueel in Aken de Europese titel binnen te slepen met SFN Zenith N.O.P. Hij was op het EK dit jaar de enige ruiter die geen enkele springfout maakte.

Sportvrouw

Sanne Wevers heeft bij het WK turnen in Glasgow zilver veroverd op balk en dat had een enorme impact op de Nederlandse turnwereld. Het was voor het eerst sinds 2005 dat een Nederlandse vrouw een medaille veroverde op een WK. De 24-jarige Wevers won eerder dit jaar bij het EK brons op het onderdeel brug.

Sportploeg

Tijdens het seizoen 2014-2015 werd FC Twente Vrouwen voor de vierde keer in haar bestaan landskampioen. Op 14 oktober 2015 bereikte de ploeg voor de eerste keer de laatste zestien van de Champions League. Op 11 november 2015 bezochten ruim 14.000 toeschouwers de thuiswedstrijd tegen FC Barcelona in de achtste finales. Met lichtjaren voorsprong werden de voetballende vrouwen gekozen tot Sportploeg 2015.

Jaap Stam Award

René Cloo begon in 2005 als trainer van hoofdklasser SERCODAK Dalfsen, verruilde die rol in de zomer van 2008 voor de functie van ‘Manager Topsport’ en aan het eind van dit seizoen neemt hij in die functie afscheid van ‘zijn’ landskampioen. De bevlogen clubman werkte al die jaren met volle passie en volledige overtuiging. Onder de bezielende leiding van bedenker en inspirator René Cloo behaalde Dalfsen de afgelopen jaren maar liefst 14 hoofdprijzen en dat vraagt om waardering.

Hennie Kuiper Talenten Trofee

Het Almelose 15-jarige zwemtalent Iris Tjonk, uitkomend voor Hoofdklasser WS Twente en de Oranjeselectie, behaalde in 2015 met de nationale estafetteploeg op de 4 x 100 meter wissel een zilveren medaille op de Europese Spelen in Bakoe. Iris is in haar woonplaats Almelo ook ambassadeur voor het Jeugdsportfonds.

Amateursportclub van het jaar

De 40-jarige, in een heuse pub opgerichte, rugbyclub ‘The Big Bulls’ uit Almelo is dit jaar in een stroomversnelling geraakt door de stijgende populariteit van de rugbysport na het WK in Engeland. The Big Bulls is een eigentijds gerunde en sterk groeiende vereniging die m.b.t. duurzaamheid, zelfwerkzaamheid en kostenbesparing op de bouw van een nieuw clubhuis een voorbeeld is van hoe het ook kan als er geen bakken met subsidie beschikbaar zijn.

Sportvrijwilliger van het jaar

Anneke van Dijk was jarenlang bestuurslid van atletiekvereniging Isala'96 uit Kampen. Daarna nam ze taken op zich als: organisatie oudejaarsloop, organisatie bevrijdingsloop, schoonhouden van de kleedkamers, trainster van een nordic-walking loopgroep, lid wedstrijd organisatie commissie en jurylid KNAU. In 2011 werd ze daarom al benoemd tot lid van verdienste van de vereniging. Daarnaast, misschien wel het belangrijkste, was Anneke binnen de vereniging in 2015 een erkend manusje-van-alles op wie je nooit tevergeefs een beroep doet. De trots van de club!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.