Nieuws

Ledenvereniging van supporters en sponsors moet FC Twente uit slop halen

"Dit mag nooit meer gebeuren!" Dat zeggen supporters en sponsors van FC Twente over de huidige financiële en organisatorische problemen van hun club. Ze hebben samen een ledenvereniging opgericht, die een plek wil aan de bestuurstafel van FC Twente en zo wil meepraten over de toekomst van hun club.
De ledenvereniging 'Twente, verenigt!' is een initiatief van onder meer de supportersverenigingen Vak P, de Ultras, Bagpipe, de Vriendenkring en de sponsors van de Twentse Ondernemers Sociëteit TOS.
Ze hebben onder meer in Engeland en Duitsland gekeken hoe een club met ledenvereniging functioneert. "Er zijn zelfs clubs waarbij het hele bestuur door de leden van de vereniging wordt gevormd."

Enschede wil dat supporters meepraten

Zover wil 'Twente, Verenigt' niet gaan; de supporters en sponsors willen meebeslissen. Ze geven daarmee gehoor aan een belangrijke voorwaarde voor de garantstelling van 32 miljoen van de gemeente Enschede.
De gemeente stelde als voorwaarde dat de supporters een rol krijgen in het toekomstig beleid en het toezicht, waarmee door de ledenvereniging wordt voldaan. FC Twente heeft al laten weten wel oren te hebben naar deze manier van inspraak van 'Twente, verenigt'.

26.000 aspirant-leden

De oprichting was vanavond om half zes met het passeren van de akte een feit, het is nu zaak voor de vereniging om veel leden te krijgen. "We hebben met 26.000 seizoenkaarthouders al 26.000 aspirant-leden. FC Twente zit in de haarvaten van Twentenaren", aldus voorzitter Gerritsen van 'Twente, verenigt!'
Voor de seizoenkaarthouders is het lidmaatschap het eerste jaar gratis. Daarna betalen leden 19,65 euro wat een verwijzing is naar het jaar van oprichting van FC Twente. "Je koopt daarmee in wezen een stem in de toekomst van FC Twente."

Leden bepalen waar geld naartoe gaat

Het geld moet ten goede komen aan de club, maar de leden bepalen zelf waar het geld naartoe gaat; naar maatschappelijke projecten, maar misschien ook naar projecten binnen de jeugdopleiding, de organisatie van de open dag.
"Misschien nemen wij het maatschappelijk project Scoren in de Wijk wel van FC Twente over."

Button voor lidmaatschap

Leden krijgen een button waarmee ze hun lidmaatschap uitdragen. Volgens Gerritsen zou het mooi zijn als het zover komt dat mensen elkaar in het stadion erop aanspreken als ze geen button ophebben. "Zonder lidmaatschap geen echte supporter!"
FC Twente heeft 22 supportersverenigingen en enkele sponsorsgeledingen. Die blijven allemaal zelfstandig bestaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.