Reinier Paping

Vandaag in 1963: Reinier Paping wint zwaarste Elfstedentocht ooit

Het is vandaag precies 53 jaar geleden dat Reinier Paping uit Ommen de zwaarste Elfstedentocht ooit won. Paping won De Hel van '63 met een voorsprong van meer dan 20 minuten (!) op zijn concurrenten Jan Uitham en Jeen van den Berg.
Die vrijdag, 18 januari 1963, staat in de boeken als één van de koudste dagen in de Nederlandse geschiedenis. Bij de start in Leeuwarden vroor het maar liefst 18 graden en de gevoelstemperatuur lag die dag in Friesland rond de -20 graden.
Elfstedentocht van 1963
In de barre Elfstedentocht van 1963 konden alleen Jeen van den Berg (winnaar in 1954), Jan Uitham en Anton Verhoeven het tempo van Paping lange tijd volgen. In Harlingen bleek Paping echter een voorsprong van drie minuten te hebben op zijn drie achtervolgers, in Franeker was dit al opgelopen tot elf minuten.

Op de Groote Wieden, net buiten Leeuwarden, zagen ook de ingevlogen koningin Juliana en prinses Beatrix de finish van Reinier Paping. Hij deed 10 uur en 59 minuten over de zwaarste 'tocht der tochten' ooit. Met zijn overwinning verdiende Paping twee jaarkaarten voor de ijsbaan in Deventer en een zilveren sigarettendoos.

Monument in Ommen
Reinier Paping had na zijn schaatscarrière een sportzaak in Zwolle, waar hij nog steeds woont. In zijn toenmalige woonplaats Ommen staat langs de Vecht een monument dat herinnert aan zijn overwinning in de De Hel van '63.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.