nieuws

Openbaar Ministerie eist verbod voor asbestsaneerder Okkenbroek

Asbest
Asbest
De officier van justitie heeft vanmorgen voor de rechtbank in Almelo geëist dat een 64-jarige asbestsaneerder uit Okkenbroek de komende 3 jaar geen werkzaamheden met asbest mag uitvoeren. De man stond voor de rechter na gesjoemel met asbest en vergunningen bij het verwijderen van een staldak in Beemte-Broekland, vlak bij Apeldoorn, in 2013.
De zaak kwam aan het rollen toen bij de gemeente Apeldoorn een vergunning werd aangevraagd om de asbest dakplaten van een koeienstal te vervangen. Die vergunning werd afgegeven voor 3 april 2013, maar een ambtenaar kwam er eind maart achter dat het dak al gesloopt was en dat er al een nieuw dak werd gemonteerd. "Op dat moment gingen de alarmbellen rinkelen" zei de officier van justitie.

Sloop in varkensstal

Uit onderzoek bleek dat aan de sloop van het dak van de koeienstal een illegale sloop van asbestwanden in een varkensstal vooraf gegaan was. De asbestsaneerder was ingeschakeld om deze wanden te slopen en de asbest dakplaten van de koeienstal te verwijderen. Bij die werkzaamheden werden volgens de officier van justitie grove fouten gemaakt.
Niet alleen werden papieren en testuitslagen vervalst om het asbest te storten, ook zou de man zonder vergunning aan het werk zijn geweest in de varkensstal. Verder zou er na het slopen niet zijn schoongemaakt. Als gevolg daarvan zou het hele terrein verontreinigd zijn geweest met asbest.

Mogelijk besmetting

Werknemers van een bouwbedrijf uit Mariënheem stonden vervolgens bloot aan besmetting met asbestdeeltjes. Zij zouden volgens het Openbaar Ministerie zonder enige bescherming een nieuw dak op de stal hebben gelegd. Daardoor leven de werknemers nu in onzekerheid over de gevolgen, aldus de officier van justitie. Volgens de eigenaar van het bouwbedrijf valt dat wel mee en maken zijn werknemers zich geen zorgen. De eigenaar en het bedrijf stonden ook voor de rechter, net als de boer die de opdracht gaf voor de sloop.

Het Openbaar Ministerie verwijt de eigenaar van het bouwbedrijf dat hij zijn medewerkers liet werken zonder dat hij zichzelf ervan had overtuigd dat de werkplek asbestvrij was. Voor de rechter zei de eigenaar dat hij van de asbestsaneerder gehoord had dat de boel schoon was. "Daar moet ik toch op kunnen vertrouwen" zei hij.

Werkstraf en boete

Tegen de man werd een werkstraf van 100 uur geëist en een voorwaardelijke stillegging van het bedrijf. De boer uit Beemte-Broekland hoorde een zelfde eis. Hij moet daarnaast 5000 euro storten op de rekening van de stichting Asbestslachtoffers, een bedrag dat gelijk zou zijn als de korting die hij kreeg door de werkzaamheden illegaal te laten verrichten.
De asbestsaneerder uit Okkenbroek moet, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, veel meer storten op de rekening van de stichting Asbestslachtoffers: 20.000 euro. Doet hij dat niet voor 1 juni dan zou hij 3 maanden de gevangenis in moeten. De man is al drie keer eerder op zijn vingers getikt na overtredingen met asbest.

"Doen om concurrentie voor te blijven"

Volgens de officier van justitie lapt de man regelmatig de regels rond asbestverwerking aan zijn laars. "Een man die niet leert van eerdere waarschuwingen en het volgens zijn eigen woorden moet doen om zo de concurrentie voor te blijven." Tegen de rechter zei de man dat als alle regels bij asbestsanering werden opgevolgd het zo duur zou worden dat niemand meer een bedrijf zou inhuren.
De rechtbank doet over 2 weken uitspraak in deze zaak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.