Steeds meer natuurspeelplaatsen in de provincie, het is wat kinderen willen

Het aantal natuurspeelplaatsen in Overijssel neemt toe. Plekken die zijn ingericht met boomstammen, waterpartijen en zandbulten. Kinderen kunnen er ravotten en klauteren.

De natuurspeelplaatsen zijn hard nodig, vindt Anneke Rodenburg, ontwerpster van een aantal van dit soort speelplekken in de provincie Overijssel.

Veel te veel achter de tablet

"Kinderen zitten tegenwoordig veel te veel achter de tablet of achter de pc. Maar ook de gewone speelplekken zijn vaak niet meer zo aantrekkelijk", vindt ze. "Een speelplek met klimtoestellen waar je aan de ene kant kunt zien wat je aan de andere kant kunt doen, is gewoon niet zo leuk. Kinderen kunnen hun eigen fantasie er niet goed kwijt."

Olst-Wijhe is een van de gemeenten waar ze goede speelplekken belangrijk vinden. In de nieuwe wijk De Zonnekamp is er daarom een uitgebreide plek voor gereserveerd. "Als we kinderen vragen hoe hun favoriete speelplek eruit ziet, dan noemen ze niet een glijbaan, klimrek of een wipkip. Ze willen zand, water, de elementen en daar willen ze hun gang mee gaan", zegt wethouder Marcel Blind. "Ze willen hun fantasie gebruiken, lekker bezig kunnen zijn, vies kunnen worden. Niet die mooi aangelegde speeltuintjes."

Groenste idee van Overijssel

Maike Nellissen won onlangs een provinciale prijs, met haar idee voor het boek '50 dingen die je moet hebben gedaan voor je 12e'. "Daar staan heel eenvoudige dingen in, die 50-plussers uit hun eigen jeugd nog wel kennen", zegt ze. "Bomen klimmen, hutten bouwen, slootje springen, naar de sterrenhemel kijken, vogels spotten, kikkers vangen, dat soort dingen. Allemaal dingen die voor heel van kinderen van nu niet meer vanzelfsprekend zijn."

De aanleg van de natuurspeelplekken gebeurt onder meer met geld van de provincie, die wil kinderen meer betrekken bij natuur en landschap.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Olst-Wijhe cultuur Verhalen
Deel dit artikel:

Reageren