HMO

Na jaren is het zover: MBI-terrein in Raalte wordt voor de zomer gesloopt

Bijna twintig jaar na de sluiting van de betonfabriek MBI in Raalte is het eindelijk zover, het opvallende pand gaat gesloopt worden.Â
De sloopvergunning voor het pand is aangevraagd en nog voor de zomer moet het kenmerkende gebouw van het MBI-terrein gesloopt zijn. Het voelt als een overwinning, voor Han Wiendels van de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO): "Je moet gewoon reëel zijn, dit is een oud vervallen pand, het is gevaarlijk. We hebben doorlopend te maken met mensen die op gepaste en ongepaste tijden op dit terrein zijn, dat moet je niet willen."

Vervuild met asbest

HMO is al jaren bezig met het proberen het terrein, vlak aan de N35, nieuw leven in te blazen. Het bleek een geval van een lange adem. De betonfabriek sloot al in 1998 de deuren. Het terrein is vervuild met asbest, waardoor de kosten van de sloop en sanering opliepen. 
Na jaren van lobby is het nu zover en betalen de gemeente en provincie enkele tonnen om het MBI-terrein klaar te maken voor nieuwe projecten. De eerste potentiële partij is de carnavalsvereniging in Raalte. Maar andere gegadigden staan nog niet in te rij.

Van onderop opbouwen

Dat komt door de tijd waarin we leven, zegt Wiendels: "Waar we vroeger een aanbod konden realiseren en konden zeggen: er is 4 hectare te koop, is die tijd voorbij. Je zult dit van onderop op moeten bouwen. We vinden de carnavalsvereniging een belangrijke partij, omdat die maatschappelijk verbonden is aan Raalte. Daar zit het bedrijfsleven aan verbonden," en hopelijk dus nieuwe gegadigden. 
De fabriek is voor de één een rotte appel,  maar voor de ander een prachtige vrucht. Kunstenaar Henk Zielman woont er al dertig jaar en gaat er met pijn in het hart weg. Tientallen videoclips werden er opgenomen, fotografen gebruikte de plek voor talloze projecten:"Tuurlijk doet dat pijn, elke centimeter ken ik hier. Het wordt iets van jezelf. Niet dat dat mag, maar dat gebeurt gewoon."

Hoopvol voor toekomst

Ook de gemeente Raalte vindt dat er nodig wat moest gebeuren met het terrein vlakbij het centrum van Raalte: "Het is vier hectare groot, er gebeurt niets mee. In mijn ogen is het een beetje de rotte plek van Raalte." Wethouder Wagenmans is hoopvol voor de toekomst: "Het wordt geweldig hier. Een broedplaats van creatieve ideeën."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.