Waterpolosters op valreep langs Griekenland

Lieke Klaassen
De Nederlandse waterpolosters hebben de eerste nederlaag op het EK in Belgrado nog net weten te voorkomen. Die dreigde maandag in de laatste groepswedstrijd tegen Griekenland bijna voortdurend. Bij het ingaan van het laatste kwart stond de ploeg van bondscoach Arno Havenga nog met 7-10 achter. Een eindsprint in de laatste acht minuten zuivere speeltijd was genoeg om de opponent alsnog onder te duwen: 11-10 (1-3 3-3 3-4 4-0).
Lieke Klaasen uit Goor was verantwoordelijk voor twee treffers. Yasemin Smit uit Zwolle scoorde eenmaal. Sabrina van der Sloot was topscoorster met drie treffers.

Al verzekerd van eerste plaats

Van belang was het duel niet meer. Nederland was al zeker van de eerste plaats in groep A en dus een vervolg in de kwartfinale tegen de nummer vier van de andere poule. Dat wordt normaal gesproken Duitsland, waarvan de laatste jaren steevast ruim werd gewonnen.
Hoewel er niets op het spel stond, had Havenga voor aanvang geroepen voluit te willen gaan om zo dik mogelijk te winnen. Hoe anders was de werkelijkheid. Nadat 3,5 minuten waren weggetikt moest hij bij 0-2 al een time-out nemen. Zelfs keepster Laura Aarts, tot dusver een van de uitblinksters, had geen antwoord op schoten van ver. Pas 43 seconden voor het eind van de eerste periode maakte Amarens Genee het eerste Nederlandse doelpunt.

Behelpen
Ook daarna bleef het lang behelpen. Oranje, met na rust Debby Willemsz in het doel, naderde een paar keer tot op één treffer maar liet zich daarna telkens weer verrassen. Bij 6-10 in het derde kwart leek een Griekse stunt in de maak. De Nederlandse veerkracht was opzienbarend. Halverwege de laatste periode maakte Megens na een counter gelijk om het duel een minuut voor tijd ook nog te beslissen.