rechtbank Zwolle

OM eist celstraf en tbs voor man die seks probeerde te hebben met minderjarig meisje in Zwols hotel

Rechtbank in Zwolle
Rechtbank in Zwolle
Tegen een 46-jarige man uit Utrecht die in januari 2015 in een hotel in Zwolle seks wilde hebben met een minderjarig meisje is een celstraf van drie jaar geëist. Daarnaast wil het Openbaar Ministerie dat de man maximaal vier jaar tbs opgelegd krijgt. De verdachte liep in het tv-programma van programmamaker Alberto Stegeman in de val.
De Overijsselse programmamaker werd eind 2014 ingeschakeld door de ouders van het 14-jarig slachtoffer dat werd belaagd door de verdachte. Een medewerkster van Stegeman maakte een nepprofiel aan en zocht contact met de verdachte. Ze kreeg een prijslijst opgestuurd waarin prijzen voor te verrichten seksuele handeling werden genoemd. Uiteindelijk werd er een afspraak gemaakt in een Zwols hotel, waar Stegeman de verdachte confronteerde en de politie de man aanhield.

Lagere school

Uit onderzoek bleek dat de 46-jarige verdachte meerdere jonge meisjes benaderd had. Die werden door hem bedreigd zodat ze naaktfoto's van zichzelf zouden sturen. Volgens de officier van justitie ging de man heel erg ver in het bedreigen van de meisjes. Zou zou hij een meisje uit groep 8, "die zorgeloos en huppelend door het leven zou moeten gaan" per mail benaderd hebben. Hij vertelde te weten waar ze op school zat en dreigde haar of haar broertje iets aan te doen als ze geen naaktselfies aan hem stuurde. "Als je dat niet doet moet je je hele leven over je schouder kijken" mailde de man aan het jonge meisje.

De verdachte wist uiteindelijk een meisje uit Amsterdam zover te krijgen dat hij ontucht kon plegen met haar. In zijn computer werd een enorme hoeveelheid kinderporno gevonden. Daaruit bleek dat de man een voorkeur had voor meisjes onder de 12. Tijdens de zitting gaf de officier van justitie aan dat de man een van de allerergste filmpjes die er op internet rondgaan in zijn collectie had, een filmpje waarin een meisje van amper 3 jaar oud misbruikt wordt.

Nieuw rapport

De rechtszaak tegen de man loopt al enige tijd. Tijdens een eerdere zitting kwamen gedragsdeskundigen met een advies dat de man, omdat hij pedofiele neigingen heeft, in het kader van een voorwaardelijke straf behandeld kon worden in een kliniek. Het bleek dat de adviseurs niet op de hoogte waren van alle feiten, waarna een nieuwe rapport is opgesteld. Tbs met voorwaarden is het nieuwe advies. Verder is geadviseerd dat de man geen contact mag opnemen met slachtoffertjes of andere minderjarigen, moet hij libidoremmende middelen slikken en ten alle tijden politiemensen zijn telefoon en computer ter beschikking stellen om te controleren of hij opnieuw in de fout gaat.

Voor de officier van justitie is een behandeling alleen niet voldoende. De man moet ook gestraft worden voor wat hij onschuldige jonge meisjes aandeed en dat kan alleen maar door een gevangenisstraf. "Een man van 46 die een meisje van 13 misbruikte" zei de officier van justitie om die straf te rechtvaardigen.
De advocate van de Utrechtenaar vroeg de Zwolse rechters om de man zo snel mogelijk op te nemen. Volgens haar was de man opgelucht toen hij werd opgepakt, hij zou zelfs al met plannen rondlopen om in behandeling te gaan. De verdachte zit inmiddels al bijna een jaar in voorlopige hechtenis. Tijdens de zitting vertelde dat hij in de Zwolse Penitiaire Inrichting bedreigd werd. 

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.