Beulakerwijde

Sonarboot brengt verdronken dorp Beulake in kaart voor beschermde status

Sonarbot maakt plattegrond van gezonken dorp Beulake
Sonarbot maakt plattegrond van gezonken dorp Beulake
Het is misschien geen Atlantis, maar toch ècht de moeite waard om het zo goed mogelijk te conserveren: het verdronken dorpje Beulake in de Beulakerwijde. Natuurmonumenten, de provincie Overijssel en de gemeente Steenwijkerland willen Beulake een beschermde status geven. De status moet geld opleveren om beschoeiing te planten waarmee het verdronken dorp tegen afkalving wordt behoedt.
Onlangs heeft een sonarbootje boven het gezonken dorp opnames gemaakt. De opnames worden nu verwerkt tot een kaart van het dorp. Dat er een kerk staat met een begraafplaats is bekend, maar wat staat er nog meer? De beelden moeten er antwoord op geven.

Stormvloed

Er zijn al veel scherven en andere spullen uit het verdronken dorp naar de oppervlakte gehaald, maar een totaalbeeld van de staat van het dorpje is er nog niet. Beulake verdween in 1776 bij een stormvloed onder water. Te ver doorgeschoten veenwinning en de slechte toestand van de dijken waren er de oorzaak van. 
Volgens de regiocanon was het een arm dorp met circa vijftig huizen en 270 inwoners die turf wonnen. Beulake ontstond rond 1360. Volgens Natuurmonumenten is het uniek, omdat Nederland geen andere verdronken dorpen uit die periode heeft.

Geen duikbestemming

Overigens zit er geen nieuwe duikbestemming naar het verdronken dorp aan te komen. "Door de veenlaag op de bodem zie je er geen hand voor ogen", zegt Bea Claessens van Natuurmonumenten. Het verdronken Beulake blijft dus in het duister gehuld, maar staat binnenkort wèl in de huidige staat 'op de kaart' dankzij de beelden van de sonarboot.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.