nieuws

Haaksbergen druk bezig met voorbereidingen marathon, schaatskoorts loopt op

De ijs-arena van ijsclub IJSCH in de bossen bij Haaksbergen is voor even hét epicentrum van Nederland. De gladiatoren op de schaats moeten nog komen, maar de landelijke media is allang neergestreken voor de verslaggeving van een uniek evenement. Een schaatswedstrijd op natuurijs, het is in Nederland wereldnieuws.
Het is een drukte van belang aan de rand van de ijsvloer aan de Scholtenhagenweg in Haaksbergen, die met een prachtige dikte van 4,5 centimeter door de KNSB goed genoeg is bevonden voor het rijden van de eerste schaatsmarathon op natuurijs sinds 2013. Noordlaren, waarmee Haaksbergen in felle concurrentiestrijd was verwikkeld voor het organiseren van de schaatswedstrijd, heeft het nakijken.

Zon weerspiegelt op Haaksbergse ijsvloer

De weersvoorspelling gaf de doorslag. De Twentse vorst wordt stabieler geacht dan het Groningse kwakkelweer, dus het risico dat de ijsvloer wordt verpest door een dooi-aanval is in Haaksbergen kleiner dan in Noordlaren. Maar niets is zeker. Sinds vanochtend weerspiegelt de zon oogverblindend op het Haaksbergse ijs en dat is niet gunstig. "Het wordt billen knijpen of we het ijs goed kunnen houden in de zon, het moet niet gekker worden", aldus de ijsmeester van IJSCH die er voorlopig vertrouwen in houdt dat de marathonschaatsers vanavond het ijs op kunnen.
Intussen worden de dranghekken en strobalen aangevoerd om het publiek van het ijs te houden, want tot het eerste startschot om half zeven vanavond klinkt mag niemand het ijs op.

Naast de eer, graag ook de centjes

Voorlopig blijven alle vrijwilligers van IJSCH nog heel druk met de voorbereidingen op de belangrijkste schaatswedstrijd van het jaar. "Om vijf vanmiddag uur zijn we er klaar voor en dan kunnen de kassa's voor het publiek vanaf half zes open." Want de Haaksbergse ijsclub wil vanavond met het organiseren van de schaatsmarathon naast de eer, ook graag de centjes verdienen.   
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.