Staphorst

Werkstraf voor boer die met hamer raadszaal Staphorst binnenstormde

De boer uit Staphorst die op 6 oktober vorig woedend met een grote hamer de gemeenteraadsvergadering binnenstormde is veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur waarvan de helft voorwaardelijk. Volgens de Zwolse politierechter was de actie van de boer bedreigend en dus strafbaar.
Voor de rechtbank in Zwolle vertelde boer Henk Jansen dat hij al 10 jaar een conflict heeft met de gemeente Staphorst. In 2005 kocht hij de boerderij van zijn grootvader met de bedoeling deze voort te zetten. Toen hij de stallen bij het bedrijf wilde vernieuwen bleek dat er een milieuvergunning nodig was. Die vergunning werd door de gemeente Staphorst geweigerd en de bestemming van de boerderij werd gewijzigd in een woonbestemming. Wat hij ook probeerde, niets hielp, de gemeente verloor een rechtszaak, maar hield voet bij stuk.

Starre houding gemeente

Als gevolg van de starre houding van de gemeente dreigde Jansen zijn woning en bedrijf kwijt te raken. De bank, die hem geld leende om het bedrijf op te starten, vreesde dat de boer door het uitblijven van de vergunning niet aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen en plaatste in de krant een aankondiging van openbare verkoop. Dat zou op 3 november vorig jaar gaan gebeuren.

Op 6 oktober kwam de kwestie in de gemeenteraad aan de orde. Daar was Jansen zelf niet bij omdat hij bang was dat het hem teveel zou worden, zijn echtgenote was er wel om gebruik te maken van het spreekrecht. Tijdens de vergadering kreeg de boer een telefoontje van een lokale journalist die hem vertelde dat wethouder Faijer de schuld van het hele conflict bij de familie Jansen legde.

Houten palenhamer

"Op dat moment was bij mij het mandje vol en ging de knop om" aldus de boer voor de rechter vanochtend. "Ik ben zo in de auto gestapt en naar het gemeentehuis gevlogen. De auto liet hij met draaiende motor voor de ingang achter, hij greep een houten palenhamer uit de auto en rende naar binnen. "Ik weet het niet meer, ze drukken je gewoon in een hoekje. Ik wilde ze laten schrikken."
Nadat hij de raadszaal binnenstormde werd Jansen door onder andere zijn vrouw tegengehouden en liet hij de hamer vallen. Die werd snel door iemand opgepakt en buiten de zaal neergelegd. Vlak daarna verliet de boer de zaal en ging naar huis.

Een uur later verschenen er politiemensen bij de woning van de boer. Die wilden dat hij mee ging naar het bureau. "Ik wilde liever thuis blijven" vertelde de boer tegen de rechter, "ik zei dat ik morgenochtend wel langs zou komen op het bureau." De weigering ontaarde in een worsteling waarbij de boer onder andere met een nekklem in bedwang werd gehouden en met pepperspray werd bespoten.

'Dit had niet mogen gebeuren'

Toen hij vervolgens geboeid werd afgevoerd wilde hij zijn vrouw nog gedag zeggen, maar dat mocht niet. Op dat moment trapte hij een keer van zich af en raakte hij een agente. Volgens de boer kon hij door de pepperspray niets zien en had hij niet de bedoeling om de agente te trappen. Dat betreurt hij. "Dit had niet mogen gebeuren, maar ik zat zelf onder de blauwe plekken en kon niets zien." De politierechter gaf aan dat hij uit het dossier heeft kunnen opmaken dat het er hard aan toe ging bij de aanhouding van de boer, maar dat de rechtszaal niet de plek was om te bespreken of die aanhouding volgens de regels verliep.

De officier van justitie nam het Jansen kwalijk dat hij woest met een hamer boven zijn hoofd geheven de raadszaal in kwam stormen. "Wethouders en raadslieden moeten in vrijheid hun werk kunnen doen" zij ze. De officier van justitie trok een vergelijking met recente incidenten rond de asielzoekerskwestie. "Het lijkt wel alsof het aan de orde van de dag is dat burgers op andere wijze hun recht menen te moeten halen." Het binnenstormen van de boer veroorzaakte angst bij de wethouders en een raadslid, die ook allemaal aangifte deden. Uiteindelijk eiste de officier van justitie 160 uur werkstraf waarvan 40 uur voorwaardelijk.

In zijn vonnis gaf de rechter aan dat hij het vergelijk met de recente incidenten in raadszalen niet zag. Deze kwestie is volgens de rechter heel anders en moet daar ook rekening mee gehouden worden. Een vrijspraak zoals de advocate van de boer voorstelde zat er ook niet in, de bedreiging werd volgens de rechter echt gevoeld door de wethouders. Net als de trap die de agente kreeg. "U wist dat er agenten in de kamer waren en als je dan niets kan zien maar wel boos een trap uitdeelt, dan ben je strafbaar."
In de bijgaande video is de verdachte tijdens de rechtszaak in beeld gebracht. Hij heeft hier uitdrukkelijk zelf toestemming voor gegeven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.