nieuws

OM stelt besluit over strafvervolging voor dakdrama Grolsch Veste weer uit

De Grolsch Veste in Enschede
De Grolsch Veste in Enschede
Het Openbaar Ministerie (OM) lijkt het strafrechtelijk onderzoek naar het instorten van het dak van de Grolsch Veste maar niet te kunnen afronden. Vandaag liet het OM aan RTV Oost weten dat er in februari duidelijkheid komt, terwijl het OM in oktober nog aangaf dat er eind vorig jaar 'knopen zouden worden doorgehakt'. Dat is niet gelukt en wanneer het wel gebeurt, blijft vaag. Het besluit werd al vaker uitgesteld.
Het trage handelen van het Openbaar Ministerie roept al langer vragen op, onder andere bij slachtoffers en nabestaanden.
In juni 2014 kon het Openbaar Ministerie zich buigen over de schuldvraag, drie jaar na het drama waarbij twee mensen om het leven kwamen. Dat onderzoek zou vanwege het 'complexe dossier' enkele maanden duren. Twee-en-een-half-jaar later is er nog geen antwoord. 

Onduidelijk

In oktober 2014 maakte het OM wel bekend dat drie bedrijven en zeven werknemers als verdachten zijn aangemerkt in het onderzoek naar het drama. Maar of het OM ook over gaat tot vervolging blijft onduidelijk. Bij elk telefoontje naar het OM is het antwoord hetzelfde. Telkens wordt het besluit weer weken of maanden vooruit geschoven. Een reden wordt niet gegeven. 

Kluitje in het riet

Tot grote ergernis van letselschadespecialist Yme Drost, die slachtoffers van het dakdrama bijstaat. "Het lijkt wel of het Openbaar Ministerie in grote zaken niet vooruit te branden is", zegt Drost, wijzend op de zaak Jansen Steur waarbij hij ook betrokken was. In november zocht Drost nog contact met het Openbaar Ministerie over de stand van zaken rond De Grolsch Veste. Ook Drost werd niets wijzer. "Je wordt gewoon met een kluitje in het riet gestuurd."
Woordvoerster Barbara van Heerde van het Openbaar Ministerie stelt vandaag dat het Openbaar Ministerie bezig is met een laatste informatieronde aan betrokken. Hoe lang dat gaat duren kan ze niet zeggen. "We hopen in februari duidelijkheid te kunnen geven. Dat kan de hele maand februari zijn. Over de reden waarom het proces opnieuw vertraging heeft opgelopen, kan ze opnieuw niks zeggen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.