FC Twente

Onderzoek naar alle transfers bij FC Twente tussen 2012 en 2015

Was de lucht weer wat opgeklaard boven de Grolsch Veste na de uitstekende zege op Heracles Almelo afgelopen vrijdag, na vanavond is het wolkendek weer gitzwart. De nieuwjaarsreceptie van FC Twente kreeg vanavond een flinke zwarte rand met de mededeling dat er vraagtekens gezet worden bij aan- en verkopen van spelers de laatste drie jaar.Â
De nieuwe interim-directeur Onno Jacobs trok aan de bel bij het bestuur van FC Twente nadat hij transfers van de afgelopen jaren bestudeerde. "Dan moet je denken aan registraties, betalingen en contracten die vreemd zijn", legt Jacobs uit. Hij waarschuwde niet alleen de club, maar ook de gemeente Enschede en de KNVB. 
Ook onderzoeker Ben Knüppe is op de hoogte gesteld van het onderzoek naar mogelijke dubieuze handelingen van de club op transfergebied. Knüppe leidt het onderzoek naar bestuurlijk falen bij FC Twente dat begin januari van start ging.

Niet gewoon

Wat er precies aan de hand is met de transfers kan Jacobs niet zeggen. "Die contracten lijken niet gewoon te zijn. Daarover kan ik niet in details treden." Bovendien zegt Jacobs dat hij er zelf ook weer niet zo veel verstand van heeft. Hij heeft, ook in zijn tijd bij Feyenoord, wel eens een contract gezien, maar een expert is hij niet. "Ik ga een extern iemand inschakelen om dit tot op de bodem uit te zoeken."
FC Twente zal alle contracten in de periode van 2012 tot en met 2015 laten bekijken, stelt Jacobs, die daarmee niet beweert dat alle contracten in die periode fout zijn. Het is volgens de directeur alleen maar logisch dat alles wordt onderzocht. "FC Twente propageert openheid en transparantie. Dat moet ook het doel zijn van dit onderzoek."

Vanaf 2012

Door alle transfers vanaf 2012 te laten onderzoeken, loopt het onderzoek van FC Twente bovendien synchroon met het onderzoek dat de KNVB al doet naar de club. Ook dat gaat over de jaren 2012 en verder. 
Zo werd Jacobs in zijn eerste werkweek voor FC Twente direct geconfronteerd met een vervelende verrassing. "Ik weet niet of dit al eerder aan het licht had kunnen komen, maar dit verwacht je niet inderdaad."

Moeilijker

Welke consequenties de nieuwe ontwikkelingen zullen hebben, is niet duidelijk. Jacobs durft daar ook niet over te speculeren. Voor hem wordt de opdracht die hij bij zijn aanstelling kreeg alleen nog maar moeilijker.  De bestuurder moet er voor zorgen dat FC Twente voor 1 mei in de veilige categorie 2 van de licentiecommissie is ingedeeld. De gemeentelijke garantstelling voor een lening van 32 miljoen euro is daar onderdeel van.
Nu moet ook voor 1 mei worden uitgezocht wat er is mis gegaan bij transfers in de periode tussen 2012 en 2015 en wie verantwoordelijk is.
"Het was al een zware marsroute en dit komt er nu dus nog bij", aldus Jacobs. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.