Nationale ombudsman

Nationale ombudsman voert gesprekken in Enschede over uitvoering WMO

Een team van de Nationale ombudsman heeft vandaag in Enschede gesprekken gevoerd over de WMO, de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het team onderzoekt hoe de gemeente Enschede die wet uitvoert nadat er klachten over kwamen van de stichting Sociaal Hart Enschede.Â
Stichting Sociaal Hart vindt dat Enschede de wet niet goed uitvoert. De ombudsman wilde daarom vandaag graag van inwoners van Enschede horen wat hun ervaringen zijn. Nationale ombudsman Reinier van Zutphen: "We willen weten of meer burgers deze problemen ervaren."

Schoon huis als uitgangspunt

Gemeenten zijn sinds vorig jaar 1 januari verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de inzet van thuiszorg. In Enschede hebben ze een eigen manier gevonden om thuishulp te regelen. Cliënten krijgen niet een aantal uren thuiszorg toegekend, maar het uitgangspunt is een 'schoon huis'. Thuiszorginstellingen bepalen zelf hoeveel uren hun personeel daar aan kwijt is. 
Sociaal Hart meent dat de uitvoering hiervan niet goed gaat en dat mensen in vieze huizen leven doordat thuiszorginstellingen een andere definitie hebben van 'schoon'. Ombudsman Van Zutphen: "Wij nemen deze klachten serieus. Maar we gaan niet over één nacht ijs. Dus gaan we zelf kijken of er echt iets aan de hand is."

Verkennende gesprekken

Vier collega's van de ombudsman bespraken daarom vandaag met Enschedeërs waar ze tegen aan lopen. Van Zutphen benadrukt dat het gaat om verkennende gesprekken. "Ik vind daar nog niet echt wat van."
Insteek van de gesprekken is of het contact tussen de cliënten en de overheid beter kan. 

Geen rechter

"Ik ben geen rechter die zegt: anderhalf uur is te veel of te weinig. Een ombudsman kijkt vooral of de gemeente de goede informatie heeft gegeven aan de burgers. Of het gesprek over wat de burger nodig heeft, op een goede manier is verlopen. En of uiteindelijk ook de uitvoering door de gemeente op een nette manier verloopt", zegt de ombudsman. 
Alle informatie van vandaag wordt later geëvalueerd, daarna wordt pas besloten of er een volwaardig onderzoek volgt. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.