Zwolle

Zeldzame 'Zwolse' antieke globe gaat voorbij aan neus Stedelijk Museum Zwolle

"Ik baal als een stekker! In mijn hoofd had ik 'm al een prominente plek in de vaste collectie gegeven." Het is de uitgesproken mijmering van conservator Linda Barendse van het Stedelijk Museum Zwolle.  Ze zag een zeldzame aan Zwolle opgedragen globe aan haar neus voorbij gaan tijdens een veiling in Londen.
Het museum wilde de ruim 400 jaar oude wereldbol maar wat graag hebben, omdat het wapen van Zwolle erop staat. De globe is in 1607 gemaakt door Jacob Florisz van Langren.  Er zijn wereldwijd maar vijftien van gemaakt. 

Als een haas fondsen werven

Toen Barendse er lucht van kreeg dat de globe bij veilinghuis Sotheby's onder de hamer zou komen is ze als een haas in de telefoon geklommen om fondsen te gaan werven. "We hebben het geld niet zomaar beschikbaar om zo'n aankoop te doen", zegt ze.
Er werd ruim twintigduizend euro toegezegd. Zou moeten lukken, hoopte ze nog, want het gehavende antiekstuk was getaxeerd op 10.000 tot 15.000 euro. Het museum moest de 'Zwolse' globe in handen kunnen krijgen. Gisteren kwam de anticlimax. Er werd 65.000 euro geboden; éénmaal andermaal.... droom voorbij!

Zenuwslopend

Wie de wereldbol in handen heeft gekregen is niet bekend. Barendse was ingelogd bij het veilinghuis toen ze haar telefonische bieding deed en zag dat er veel meer telefonische biedingen waren. "Zenuwslopend", zegt ze.
Mogelijk is een kunsthandelaar met de aardbol aan de haal gegaan. In goede staat brengt die met gemak veel meer dan een ton op. Een opknapbeurt van de globe kost naar verwachting enkele tienduizenden euro's.

Ergens op de wereld in een studeerkamer?

Jammer voor Zwolle, goede kans dat de globe ergens anders op de wereld in een studeerkamer komt te staan. Schrale troost: de nieuwe eigenaar weet tenminste wel waar Zwolle ligt. Met de prominente verwijzing naar Zwolle op de wereldbol is dat moeilijk te missen!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.