Eelco Eerenberg

Enschedese wethouder Eelco Eerenberg gekozen tot beste jonge bestuurder van 2015

Wethouder Eelco Eerenberg uit Enschede is verkozen tot beste jonge bestuurder van 2015. Hij won de verkiezing die is uitgeroepen door Binnenlands Bestuur.
De 31-jarige Eerenberg is sinds 2014 wethouder in Enschede. Hij heeft nog geen uitgebreid cv, voor iemand die wethouder is. Maar Eerenberg compenseert dat volgens de jury op andere vlakken. 

"Ongewoon veel talent"

"Het gemak waarmee wethouder Eerenberg complexe bestuurlijke uitdagingen fileert, laat zien dat hij hier ongewoon veel talent voor bezit. Zijn collega’s prijzen hem onder andere om zijn heldere en transparante manier van communiceren en de snelheid waarmee hij geschilpunten uit een dossier haalt en partijen bij elkaar brengt."
Naast Eerenberg was ook burgemeester Rob Welten van Borne in de race voor een eretitel. Hij was genomineerd in de categorie beste bestuurder van een kleine gemeente. Welten verloor de titelstrijd van Ton Baas, de waarnemend burgemeester van Midden-Drenthe.

Baas krijgt veel complimenten voor hoe hij zijn hoofd koel houdt in crisissituaties, zoals bij de ophef over de opvang van vluchtelingen in Oranje.

Aboutaleb beste lokale bestuurder
In de hoofdcategorie voor de titel beste lokale bestuurder won voor het tweede jaar op rij de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.
Bestuurders die Aboutaleb nomineerden, omschrijven hem als verbindend, daadkrachtig en deskundig. Het publiek ziet in hem een inspirerende leider die zijn inwoners opzoekt en niet wegloopt voor moeilijke kwesties.

In dezelfde categorie was ook de Leidse burgemeester Henri Lenferink genomineerd. Lenferink komt uit Delden.

7500 stemmen
De verkiezing is een initiatief van Binnenlands Bestuur. Om tot een winnaar te komen, werden alle lokale bestuurders in Nederland benaderd met de vraag collega’s te nomineren. Ruim 1800 lokale bestuurders, politici en (top)ambtenaren deden dit.

Na telling zijn nog diverse correctiefactoren toegepast, onder meer voor (gemeente)grootte en voor het feit of de stem van een coalitiegenoot of een oppositielid afkomstig was. Op die manier kwam een shortlist van tien genomineerden tot stand. Op hen kon één week lang worden gestemd. In totaal zijn 7500 stemmen uitgebracht.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.