Mooi Overijssel

Wim Alosery (93): "Jehova's getuigen verloochenden geloof niet in concentratiekamp"

De 93-jarige Wim Alosery uit Lochem was 19 toen hij in in de oorlog in het Duitse concentratiekamp Neuengamme gevangen werd gehouden vanwege werkweigering. Hij is één van de weinige overlevenden en vlak na de oorlog werd ook Wim jehova's getuige.
Wim Alosery zag hoe de jehova's getuigen in het kamp in de buurt van het Duitse Hamburg hun geloof niet verloochenden. "Ze kregen de gelegenheid om te tekenen en dus te stoppen met hun geloof. Dan konden ze het kamp verlaten. Niet door de schoorsteen...maar door de poort", vertelt Wim, "maar niemand tekende".

Hengelo

Vandaag de dag loopt Wim iedere dinsdag en vrijdag in Hengelo langs de deuren als jehova en deelt zijn verhaal en dit keerpunt in zijn leven met de rest van de wereld. Vooral in de wijk Groot Driene, waar ook jehovagetuige Ingrid Wegerif woont met wie hij samen langs de deuren loopt, zijn er vaste adressen waar hij en Ingrid aanbellen.

Andere Tijden

Meer lezen en zien over het bijzondere verhaal van Wim Alosery? Andere Tijden van de NPO heeft het verhaal in twee prachtige documentaires vastgelegd:
Voor meer Mooi Overijssel ga je naar www.mooioverijssel.nl en volg je ons op Facebook!
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.