nieuws

Hoe 'flexibel' moet een metaalwerknemer zijn?

Het conflict duurt al 9 maanden en zit muurvast. Vele duizenden Overijsselse werknemers in de metaal hebben geen CAO meer. De loopgraven tussen werkgevers en bonden zijn diep. De kern van het conflict gaat niet alleen om geld, maar ook om het fenomeen: de 'flexibele' werknemer.
Onlangs hebben de bonden weer gereageerd op de uitnodiging van de FME, de vereniging van metaalwerkgevers in de 'grootmetaal', oftewel de 'metalektro'. Er gaat weer gepraat worden, maar de kloof is breed. Landelijk gaat het om zo'n 140 duizend werknemers. Het conflict is volgens FNV-bestuurslid Marijn van der Gaag 'ongekend lang' en intens; want er zijn 'al zo'n 40 duizend stakingsdagen geweest'. 

'Flexibilisering' of 'sociaal leven'?

Voor werkgevers is naast de 'ouderwetse' beloning vooral de 'flexibilisering' van de werknemer van belang. Overwerk, avondwerk, werk op zaterdag, voor werkgevers moet er vooral gewerkt worden 'als het nodig is'. Werknemers zien die flexibilisering niet zitten, het zal vooral hun 'sociaal leven' aantasten, zo denkt Gerrit Knol, hij werknemer van Scania en kaderlid voor het FNV. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.