FC Twente

Onderzoek transfer Tadic leidt tot vrees nieuwe puntenaftrek bij FC Twente

Dusan Tadic (links) nam lachend afscheid van FC Twente
Dusan Tadic (links) nam lachend afscheid van FC Twente
Het onderzoek naar onregelmatigheden rond de transfer van Dusan Tadic van FC Twente naar Southampton in 2014 leidt tot nieuwe onrust bij de Enschedese betaald voetbalclub. Nieuwe puntenaftrek wordt gevreesd, meldt de TC Tubantia.
In het aangekondigde onderzoek naar alle transfers in de laatste vier jaar vallen de dubieuze geldstromen rond de aan- en verkoop van Dusan Tadic op.

Hoge vergoedingen voor tussenpersonen

FC Twente betaalde zeven miljoen voor Dusan Tadic, toen de Servische speler in 2012 naar Enschede kwam. Daar bovenop werd 700.000 euro aan bemiddelingsvergoeding betaald aan zijn manager. Opnieuw 'buitenproportionele' hoge vergoedingen zouden aan tussenpersonen zijn betaald, toen Tadic in 2014 voor 13 miljoen naar Southampton werd getransfereerd. Het is niet duidelijk hoe deze transfer financieel is afgewikkeld.
De nieuwe interim-directeur Onno Jacobs heeft aan de bel getrokken over wat hij hierover in de boeken heeft aangetroffen. Hoge bemiddelingskosten worden als 'verdacht' aangemerkt, om­dat een speler een vertrekbonus kan worden betaald zonder dat de verkoper belasting en sociale lasten afdraagt. Ook is het een manier om 'zwart geld' te scheppen, waarmee netto tekengeld kan worden betaald aan spelers en/of hun makelaars.

Mogelijk weer nieuwe puntenaftrek

Of hetzelfde verhaal ook bij de circa 50 transfers die Twente in de laatste vier jaar deed aan de orde is, moet uit accountantsonderzoek blijken. Jacobs wil niet ingaan op de vraag of de onregelmatigheden financiële consequenties hebben. Als dat zo is moet FC Twente de jaarrekening 2013/2014 aanpassen. Dat zou voor het derde seizoen op rij zijn. En dat zal weer tot puntenaftrek leiden. De Enschedese club moest vorig seizoen al zes punten inleveren.
Bekijk ook het dossier 'Crisis bij FC Twente'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.