drinkwater

CDA wil zacht drinkwater in Hof van Twente, douches slaan wit uit

Water dat uit de kraan komt in Hof van Twente is 'te hard'
Water dat uit de kraan komt in Hof van Twente is 'te hard' © MIXA
De raadsfractie van het CDA wil dat de hardheid van het leidingwater in de gemeente wordt verlaagd. Burgemeester en wethouders hebben het schriftelijke verzoek gekregen zich in te spannen voor zacht drinkwater.
Het CDA stoort zich aan de hardheid van het drinkwater. Dat ligt al tientallen jaren rond de 12 graden Duitse Hardheid. DH is de eenheid waarmee de hardheid van water wordt uitgedrukt. Hoe hoger het aantal graden, des te meer zouten als magnesium en calcium in het water zijn opgelost. Het kalkhoudende water veroorzaakt wit uitgeslagen douches en is schadelijk voor wasmachines en koffiezetapparaten. 

Delden had vroeger wel zacht water

De partij wil terug naar de situatie van 1985 toen het leidingwater in Delden nog een hardheid had van 7 graden DH. Daar kwam verandering in toen een menginstallatie in gebruik werd genomen om het keiharde water in Goor te kunnen verzachten. In Goor kwam toen water met een hardheid van liefst 20 graden DH uit de kraan.
De menginstallatie zorgt ervoor dat het zachte water van Delden wordt vermengd met het harde water uit Goor, waardoor beide plaatsen water met een hardheid van 12 tot 13 graden DH tappen.

Hof van Twente moet voorrang krijgen

Waterbedrijf Vitens heeft aangegeven een bedrag van 50 miljoen euro te willen investeren in een centrale waterontharding. Daardoor zou de lokale menginstallatie overbodig worden. Het CDA pleit ervoor dat de waterontharding in de Hof van Twente voorrang krijgt. Het college van Hof van Twente moet daar zijn best voor gaan doen.     
Op dit moment is de hardheid van het leidingwater in Diepenheim 11.5, in Goor 12.9, in Markelo 13.5 en in Delden 11.8 graden Duitse Hardheid.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.