Isala Ziekenhuis

Isala 'liet man aan lot over', zaak voor medisch tuchtcollege

Ziekenhuis Isala in Zwolle
Ziekenhuis Isala in Zwolle
Een man is naakt in een rolstoel aan zijn lot overlaten door hulpverleners van de toenmalige Isala klinieken in Zwolle. Dat is het verwijt van de familie van de man in een zaak bij het medisch tuchtcollege, die vandaag diende.
De man had psychiatrische problemen en was op vrijwillige basis opgenomen op de psychiatrische afdeling van de Isala klinieken in Zwolle. In de nacht van 3 op 4 oktober 2012 werd hij in zijn kamer gevonden in een plas urine. Hij moest zich uitkleden en wassen, maar dat laatste gebeurde niet. Hij ging nat en naakt in zijn rolstoel zitten en bleef daar, urenlang.

Ondraaglijke gedachte

Tegen half drie in de nacht greep de spoedeisende hulp in. Te laat: de man was al stijf van de kou en reanimatie mocht niet meer baten. De dochter van de man noemde het een ondraaglijke gedachte dat haar vader daar in die rolstoel is gestorven terwijl de familie dacht dat hij in goede handen was.
Volgens de verpleegkundige die avonddienst had, reageerde de man die avond normaal. Er leek fysiek niets aan de hand. Maar waarom zat hij dan urenlang naakt in die rolstoel? Waarom greep niemand in, wilde het tuchtcollege voor de gezondheidszorg weten.

Niet koud

De verpleegkundige meende dat de man het niet koud had. Hoewel het oktober was, zaten andere patiënten nog tot half elf die avond buiten. Zelf liepen de verpleegkundigen in t-shirts rond.
Ook de verpleegkundige die het die nacht van haar overnam, had de patiënt alleen dwingend toegesproken dat hij zich moest schoonmaken en aankleden. Dat was conform de instructie: de man moest dwingend worden aangesproken en dan werkte hij altijd mee.
De arts die betrokken was bij de behandeling was destijds in opleiding tot psychiater. Ten tijde van het overlijden van de patiënt was hij al elders werkzaam. Hij hoorde pas achteraf wat er gebeurd was.

Excuus

Verzoeken van de familie om de man op een gesloten afdeling te plaatsen, werden niet ingewilligd. Maar dat kon ook niet zomaar, zei de arts. Misschien had hij te veel vertrouwen gehad in de ervaren artsen die meekeken. Dat is een verwijt dat hij zichzelf achteraf maakt. De verpleegkundigen maakten excuses dat ze die nacht niet anders gehandeld hadden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.