nieuws

"Nederlandse overheid steelt grond van boeren"

Annie Schreijer-Pierik (CDA)
Annie Schreijer-Pierik (CDA)
De Nederlandse overheid steelt grond van boeren. Dat stelt Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik uit Hengevelde in een blog op internet. De overheid betaalt te weinig voor landbouwgrond van boeren die de grond moeten afstaan voor de natuur.
Schreijer-Pierik noemt als voorbeeld Haaksbergen. "De vorige herverkaveling is nog amper afgerond, maar de provincie legde al nieuwe claims. Tientallen boeren zouden hier ongeveer 400 hectare vruchtbare grond moeten afstaan voor meer plasjes en woeste gronden. Dat alles onder tijdsdruk, dreiging met onteigening en een vergoeding ver onder de marktprijs", stelt de Europarlementariër.

Diefstal van grond

Ze vindt het terecht dat veel boeren onzeker en verontwaardigd zijn. Ze zegt dat vorige week gemerkt te hebben bij een bezoek aan het gebied. "De overheid biedt 5,50 euro per meter, veel minder dan de 8 euro die het waard is. Dit is diefstal van grond door de overheid. Je mag eigendomsrechten niet op deze manier aantasten. Als ik dit vertel aan gewone mensen, geloven ze niet dat dit zomaar mag in Nederland."
De overheid in België of Duitsland durft dit niet eens voor te stellen, stelt Schreijer Pierik.  "Die bibbert uit vrees voor een boerenopstand."
Ze roept de Europese Commissie daarom op om te bekijken of de procedures in Nederland wel juist zijn gevolgd. "We leven hier toch niet in het vroegere Oost-Duitsland, waar de Staat zomaar de grond van boeren kon afnemen?"

Richtlijn

Volgens Schreijer-Pierik wijzen gemeente en de provincie te vaak naar Brussel als de schuldige. "Nederland en andere EU-landen hebben in de jaren zeventig ‘Natura 2000’ ingevoerd, een Europese richtlijn om zeldzame planten en dieren te beschermen. Dat klopt, maar die richtlijn bepaalt niet dat de boeren moeten verdwijnen voor natuur", pleit ze. 
En van meer biodiversiteit is volgens de Hengeveldse al helemaal geen sprake. "In Haaksbergen is dat ook met eigen ogen te zien. Waar vroeger weilanden waren met koeien, hazen en fazanten, zien we nu drassig bruin water, met alleen nog ganzen. Dat is dus minder in plaats van meer soortenrijkdom."

Kritiek

Schreijer-Pierik uit in haar column ook kritiek. Niet alleen op de overheid maar ook op de Nederlandse landbouw. Ze vindt dat die zich veel te weinig hebben laten horen in de discussie over hoe het verder moet met Natura 2000. Terwijl milieu-organisaties in de inspraakronde 'honderdduizenden mailtjes stuurde dat het natuurbeleid moet doorgaan.'
En dus is de eindconclusie van de Europese Commissie is zeer eenzijdig, stelt Schreijer Pierik. "Mijn wijzigingsvoorstellen zijn helaas ook bijna allemaal verworpen."

Oplossing

"Er is een weg terug", bepleit ze. "De gemeenteraden en provinciebesturen moeten hun rug recht houden. Ze moeten zich beperken tot wat echt moet. Ze kunnen zich afvragen of de burgers echt drassig gras met ganzen mooier vindem dan groene weilanden met grazende koeien. Iedereen vindt boerderijen prachtig. Die zijn er nog volop in Nederland. Ook burgers willen die niet kwijt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.