kentekenregistratie

D66 stelt Kamervragen over kentekenregistratie in Zwolle en Kampen

De Tweede Kamer-fractie van D66 is van plan om dinsdag Kamervragen te stellen over een project van provincie Overijssel en de gemeenten Zwolle en Kampen om kentekens te registreren van weggebruikers in het woon-werkverkeer tussen Zwolle en Kampen.
D66 wil van minister Melanie Schultz van Haegen weten of het ongevraagd noteren van kentekens wel door de beugel kan. De weggebruikers worden een maand lang gevolgd in de spits tussen Zwolle en Kampen en daarna benaderd met de vraag of ze voor het woon-werkverkeer niet beter de fiets kunnen pakken.
Het project SpitsBikers zorgt ook in Zwolle zelf voor politieke commotie. De Zwolse D66 en VVD vinden het verbazingwekkend dat op negen plekken in Kampen en Zwolle kentekens van voertuigen een maand achtereen dagelijks worden geregistreerd.

Grote vraagtekens

D66 zet grote vraagtekens bij de manier waarop de overheid inbreuk maakt op de privacy en keuzevrijheid van inwoners. "Het stimuleren van gezonde en minder milieubelastende manieren van vervoer is belangrijk en prijzenswaardig. Maar heiligt het doel deze uitzonderlijk grove middelen", vraagt het Zwolse D66-fractielid Claudia van Bruggen zich af.
Zij wil van de Zwolse burgemeester en wethouders weten of het project wel binnen de privacygrenzen valt. VVD'er Thom van Campen uitte eerder vergelijkbare zorgen.

Project conform Wet Bescherming Persoonsgegevens

Volgens projectleider Martijn Abeling worden de verkregen kentekens conform de Wet Bescherming Persoonsgegevens verzameld, bewerkt en beveiligd. De gegevens worden niet langer dan nodig voor het doel van het onderzoek bewaard. Na gebruik worden persoonsgegevens vernietigd of geannonimiseerd. De opslag gebeurt op beveiligde media.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.