Verhalen

Oude Twentse tradities herleven in streekroman

Oud-journalist Peter van der Molen (Tubantia) ziet het steeds vaker. Jongeren die de tradities en gebruiken in de streek niet kennen. Als schrijver besloot hij daarom een roman te schrijven waarin van januari tot december allerlei gebruiken, zoals het oogstfeest, vlöggeln en noodnoabers voorbij komen.
"De rogge moet toch gemalen worden" vertelt het verhaal van molenaar Johan die verliefd wordt op Greet. Ze hebben een ander geloof, de een katholiek, de ander protestants. Dat trok in die tijd -in de jaren '20- nog een scherpe scheidslijn over het platteland van Twente."

Tradities

Allerlei tradities zoals het vlöggeln met Pasen en het dorsen worden nu nog in ere gehouden om toeristen te trekken. "Dat is mooi, omdat het jammer zou zijn als onze jeugd niet weet wat vroeger gebruikelijk was in de regio. Want deze tradities zeggen ook iets over noaberschap, en dat dreigt te verdwijnen", weet Van der Molen.
Zo had je vroeger de 'noodnoabers', de eerste buren. "Die werden ingezet bij bruiloften en ook bij begrafenissen. De noodnoabers hielpen met het grondig wassen van de overledene. En als iemand ging trouwen, dan gingen zij de buurt rond om iedereen uit te nodigen. De tradities hadden daarmee echt een sociale functie. Nu ken je de naam van de mensen bij je in de straat niet eens", aldus de oud-journalist.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.