Nieuws

Euregioklas Montessori College Hengelo als voorbereiding op 'Grenzeloos werken'

Duits, dat leerde je vroeger vanzelf terwijl je naar de Duitse televisie keek. Dat is tegenwoordig niet meer zo, maar het is nog steeds erg handig om de taal te spreken. Zeker nu het plan 'Grenzeloos werken' is goedgekeurd. Werkgevers, provincies en gemeenten willen het met dit plan gemakkelijker maken om werkzoekenden aan een baan over de grens in Duitsland te helpen.Â
En dan is het wel erg makkelijk als je Duits spreekt. Het Montessori College in Hengelo start daarom binnenkort met een Euregioklas. "Dat idee ontstond zo'n anderhalf jaar geleden", zegt directeur Jan Schmitz. Want mensen hebben op allerlei manieren met Duitsland te maken. 

Meer uren

"Veel mensen kopen, werken en wonen over de grens en krijgen op die manier ook veel met Duitse bedrijven te maken." Omdat kinderen tegenwoordig niet of nauwelijks meer Duitse televisie zien, springt de school in dat gat. "In de Euregio klas krijgen leerlingen al, anders dan nu, vanaf het eerste jaar Duits en ook meer uren per week", legt Schmitz uit. 
Die lessen zijn vooral gericht op de cultuur in Duitsland omdat bij onze Oosterburen sommige dingen net iets anders gaan dan in Nederland. "In Duitsland zeg je tegen een dokter niet je en jij, maar Sie en Herr Dokter", verduidelijkt Schmitz. Dat moeten de kinderen leren. 

Excursies

Niet alleen in de schoolbanken, maar ook in de praktijk. Vier keer per jaar steken de leerlingen de grens over om bijvoorbeeld bij bedrijven in Duitsland te gaan kijken. En uiteindelijk een leerzame stedentrip. Niet naar Parijs zoals de meeste leerlingen nu doen, maar naar Berlijn of naar een andere grote Duitse stad.
Volgend schooljaar begint Het Montessori College met de Euregioklas maar het is nog niet duidelijk hoeveel leerlingen zich zullen aanmelden. De eerste tekenen zijn echter hoopvol. "Er is veel interesse voor en ook tijdens de open dag die onlangs werd gehouden, kregen we veel vragen over de Euregioklas. Misschien komen  er wel twee klassen", aldus Schmitz.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.