DA

Ondernemingsraad DA stapt naar de rechter na snelle doorstart

Distributiecentrum van drogisterij DA in Zwolle
Distributiecentrum van drogisterij DA in Zwolle
De ondernemingsraad van DA stapt naar de rechter. Volgens vakbond CNV, die de rechtsgang financieel ondersteunt, was de snelle doorstart van de Zwolse drogisterijketen 'mogelijk niet zuiver'.
CNV-bestuurder Roos Rahimi zegt dat het om een principekwestie gaat. "De ondernemingsraad is totaal genegeerd bij de overname. Dat is onwettelijk." Daardoor kon de or ook geen advies uitbrengen over de verslechtering van de arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers die hun baan behouden. 

Verslechterde arbeidsvoorwaarden

Volgens de vakbond gaat het daarbij onder meer om de werkweek die van 38 naar 40 uur ging en het afschaffen van de dertiende maand.
Ook is volgens de vakbond slechts één 55-jarige aangeboden te komen werken bij de nieuwe onderneming. Alle andere oudere werknemers zouden niets meer hebben gehoord. 
"Kortom aanleiding genoeg om de Ondernemingskamer van de rechtbank te vragen dit alles onder de loep te nemen", stelt Rahimi. 

Eind december failliet verklaard

Eind december werden het distributiecentrum en het hoofdkantoor van DA failliet verklaard en kort daarna kwam het bericht naar buiten dat het retailbedrijf een doorstart maakt. 
DA heeft 26 winkels in Overijssel. Sinds 2009 is ook het hoofdkantoor in Zwolle gevestigd. Het faillissement heeft alleen betrekking op de hoofdvestiging met distributiecentrum en zeven eigen vestigingen van de keten. Daar werken in totaal ruim tweehonderd mensen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.