nieuws

Man die driejarig meisje in Zwolle probeerde te wurgen had 'een missie'

Rechtbank in Zwolle
Rechtbank in Zwolle
De 45-jarige man die vorig jaar in Zwolle een meisje van drie probeerde te wurgen, wilde een signaal afgeven dat de wereld verrot was. Dat zei hij vanmorgen voor de rechtbank in Zwolle waar tbs met dwangverpleging tegen hem werd geëist. Volgens gedragsdeskundigen is de man volledig ontoerekeningsvatbaar.
Op 3 september vorig jaar liep de 45-jarige door de Pioenstraat toen hij het driejarige meisje naar buiten zag lopen. Hij greep haar meteen, werkte haar tegen de grond en probeerde haar te wurgen.
Hij werd door de vader, die plots een man over zijn dochtertje gebogen zag zitten, weggejaagd. De 45-jarige ging er vandoor en riep nog 'dat het een gevaarlijke wereld was'. 

Verdachte had 'een missie'

Tijdens de behandeling van de strafzaak werd duidelijk dat de man al toen hij de deur uitging wist dat hij die ochtend een kind zou moeten wurgen. Het idee van zijn missie, om de wereld te waarschuwen door een kind te doden, leefde al lange tijd bij de man.
In 1987 zou hij de opdracht al gekregen hebben, maar rond 2010 werd de opdracht duidelijker. Bij zijn verhoor vertelde de man dat hij ook al had geoefend op hoe hij zijn slachtoffer zou wurgen. 

Opdracht was een 2-jarige te wurgen

Tegenover de rechters verklaarde de man dat hij bij het zien van het meisje in de Pioenstraat wist dat zij degene was die hij moest wurgen. Ook vertelde hij dat zij eigenlijk een jaar te oud was, de opdracht was een meisje van twee te wurgen. "Ik wist niet dat ze drie was", zei de man. 

Waar de opdracht vandaan kwam, werd niet duidelijk. Daarvoor waren de verklaringen die de man aflegde te warrig. "De manier waarop ouders omgaan met hun kinderen, ik snap niet dat ze die opvoeden in smalle straten of doorgangen" zei de man onder meer.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

Volgens gedragsdeskundigen is de man volledig ontoerekeningsvatbaar. Zij constateerden dat de man een teruggetrokken mens is met psychotische waanideeën, schizofrenie en waarschijnlijk ook autisme.
De man stond bij zorginstellingen bekend als een zorgmijder, iemand die hulp weigerde. De man dronk ook nog eens een fles wijn per dag in combinatie met softdrugs. Zijn woning bleek helemaal vol te staan met lege wijnflessen, er was nauwelijks ruimte om te manoeuvreren.

Gedwongen behandeling

De deskundigen adviseren een gedwongen opname voor één jaar in een psychiatrische kliniek.
De officier van justitie is het met die conclusie absoluut niet eens, zo is er de vraag of de stoornissen van de man wel in een enkel jaar te behandelen zijn. Daarnaast is het de vraag of de aangeraden medicatie überhaupt aanslaan voor de combinatie van stoornissen die de man heeft.

Missie nog niet voltooid

Tijdens de zitting vertelde de man dat zijn missie nog steeds niet is voltooid en dat hij ook niet kan uitsluiten dat hij deze alsnog in de toekomst moet uitvoeren.
Voor de officier van justitie geeft een enkel jaar van behandeling geen enkele garantie dat de man niet nog een keer zal toestaan, mogelijk met dodelijke afloop.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.