pesten

Pesten: scholen hebben er hun handen vol aan

Iedereen heeft wel eens te maken gehad met pestgedrag. Scholen hebben er dagelijks mee te maken.
Het wordt ernstig als er sprake is van geweld of dreigementen. Nog kwalijker is het als ouders verhaal komen halen op school en geweld gebruiken. Deze week gebeurde dat op het Bonhoeffercollege in Enschede.

Uit de hand gelopen sneeuwballengevecht

Rune Scholts uit Raalte verwijderde twee kinderen van de basisschool uit haar woonplaats. Zij werden stelselmatig gepest en een van hen werd na een uit de hand gelopen sneeuwballengevecht aangevallen. Voor haar was de maat vol. Ze plaatste een noodkreet op Facebook en schakelde de onderwijsinspectie in. 
Volgens psychiater Gerard Weide, initiatiefnemer van de Kanjertrainingen, kan het van school halen van een kind dat ernstig gepest wordt, een oplossing zijn. Hij geeft trainingen aan docenten in het basis- en voortgezet onderwijs. 

Docent die ingreep, werd geschorst

Weide gaat ervan uit dat kinderen goed instaat, voor zichzelf op te komen. Als pesten overgaat in geweld en dreigen, dan is het volgens Weide tijd dat het gezag, de docent dus, ingrijpt. "Maar deze week kreeg ik een mail van een docent die ingreep tussen twee vechtende leerlingen en vervolgens werd hij geschorst omdat hij de een wat hard had aangepakt. We willen dus wel dat het gezag optreedt, maar als het dan gebeurt, is het ook niet goed", aldus Weide.
De basisschool waar de kinderen van mevr. Scholts naar toe gingen, wilde niet meewerken aan de reportage. De onderwijsinspectie is op de hoogte gebracht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.