Isala

'Belgische gevangenen werkten met patiëntendossiers Isala Zwolle'

Ziekenhuis Isala in Zwolle
Ziekenhuis Isala in Zwolle
Medische dossiers van patiënten van ziekenhuis Isala in Zwolle zijn in handen geweest van Belgische gevangenen. Zij maakten de dossiers klaar zodat ze gedigitaliseerd konden worden. Dat onthult het programma Meldpunt van Omroep Max morgen in de uitzending.
Ziekenhuizen laten hun archieven inscannen om ruimte en kosten te besparen. Dat werk wordt uitbesteed aan andere bedrijven. Isala heeft enkele jaren geleden een deel van dit werk uitbesteed aan een bedrijf in België. 
Uit onderzoek van Meldpunt blijkt dat dit bedrijf het voorbereidende werk laat uitvoeren in sociale werkplaatsen en gevangenissen, waaronder de Centrale Gevangenis van Leuven (België). Daardoor kon het bedrijf lagere tarieven rekenen voor de digitalisering. 

Wettelijk niet toegestaan

Maar wettelijk gezien mogen deze gegevens niet aan derden ter inzage worden gegeven, zonder uitdrukkelijke toestemming van de patiënt. 
De Wet Bescherming Persoonsgegevens en de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst bepalen dat werkzaamheden rond digitalisering van patiëntendossiers alleen verricht mogen worden door gecertificeerde bedrijven met medewerkers die vooraf gescreend zijn en bovendien een geheimhoudingsverklaring hebben getekend. 

Isala niet enige ziekenhuis

Naast patiëntendossiers van Isala in Zwolle gaat het ook om dossiers van het Amphia ziekenhuis in Breda, onthult het programma Meldpunt van Omroep Max morgen in de uitzending. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.