asielzoekers

Overijssel voldoet met 2900 opvangplaatsen voor asielzoekers ruimschoots aan opdracht Rijk

Overijssel heeft 2900 opvangplaatsen voor vluchtelingen voor een periode van een jaar of langer. Daarmee voldoet de provincie ruimschoots aan de opdracht van het Rijk. Alle provincies kregen de opdracht om voor 1 februari opvang te vinden voor 2500 vluchtelingen.Â
"Wij hebben een beroep gedaan op alle gemeenten om mee te werken", zegt Commissaris van de Koning Ank Bijleveld. "Dankzij de inzet van iedereen is het ons gelukt genoeg plekken aan te leveren." 

Raalte, Hardenberg, Zwolle en Enschede

In Raalte is een AZC voor 950 vluchtelingen gepland, in Hardenberg voor 750 vluchtelingen, in Zwolle wil het gemeentebestuur tussen de 600 en 800 vluchtelingen opvangen en 600 vluchtelingen worden gehuisvest in Enschede. 
Ook heeft Overijssel voldoende plekken gerealiseerd voor noodopvang. Daar was de opdracht vanuit het Rijk dat er 1000 plekken beschikbaar moesten zijn. Daaraan voldoet Overijssel. Bijleveld: "Voor de noodopvang levert Twente meer, voor de langdurige opvang IJsselland. In Hengelo (voormalig woonzorgcentrum Hooghagen) en Enschede (voormalig pand Tubantia) worden in totaal 750 vluchtelingen voor een korte periode opgevangen. In het voormalige Auping pand in Deventer ook nog 250 vluchtelingen, waardoor we de doelstelling van het Rijk hebben gehaald." 

Huurhuizen asielzoekers

Of de 2900 opvangplekken genoeg zijn weet Bijleveld niet. "Voor nu is het genoeg. Maar we sluiten onze ogen niet voor de werkelijkheid. Als er een nieuwe vraag komt gaan we overleggen over de mogelijkheden." Elke twee weken komen de voorzitters van de veiligheidsregio's Twente en IJsselland, vertegenwoordigers van het COA, gedeputeerde Van Haaf en Commissaris van de Koning Bijleveld bij elkaar. 
"Ons doel is vooral om bewoners snel van de AZC's naar gewone huizen te laten stromen", vertelt Bijleveld. "We hadden voor 2015 de taakstelling om ruim 1950 statushouders te huisvesten. Als enige provincie in Nederland hebben we voldaan aan de taakstelling."
Van alle toegewezen huurwoningen in Overijssel is vorig jaar 5,4% naar statushouders gegaan. 
Bekijk ook het dossier 'Vluchtelingen'.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.