Isala

Isala: onaangenaam verrast dat patiëntendossiers naar derde partij gingen

Ziekenhuis Isala is onaangenaam verrast dat patiëntendossiers in handen zijn gekomen van gedetineerden. Dat laat het Zwolse ziekenhuis weten in een reactie op de onthulling van het programma Meldpunt van Omroep Max.
Morgenavond besteedt Meldpunt in de uitzending aandacht aan het digitaliseren van patiëntendossiers. Uit onderzoek van het programma blijkt dat patiëntendossiers van Isala door Belgische gevangenen werden klaargemaakt zodat ze gedigitaliseerd konden worden. Zij haalden bijvoorbeeld de nietjes uit de dossiers voor het scannen.  
Wettelijk gezien mogen de patiëntengegevens niet aan derden ter inzage gegeven worden, zonder uitdrukkelijke toestemming van de patiënt. 

Isala: niet op de hoogte

Isala laat in een reactie weten dat uit navraag bij het betrokken bedrijf blijkt dat inderdaad niet kan worden uitgesloten dat gedetineerden de patiëntendossiers hebben ingezien. Maar het ziekenhuis wist naar eigen zeggen niet dat de dossiers naar derde partijen gingen.
De privacy van patiënten en de bescherming van gegevens was contractueel vastgelegd. 
"De werkwijze in combinatie met een veiligheidsplan en geheimhoudingsverklaring is niet in strijd met de wetgeving. Maar Isala realiseert zich dat de combinatie van patiëntendossiers en gedetineerden een ongelukkige is en tot vragen kan leiden," staat in de verklaring van het ziekenhuis.

Geen vervolgstappen

"Als Isala van tevoren had geweten dat Iguana dergelijke werkzaamheden ook laat uitvoeren op locaties van derden en in het bijzonder door gedetineerden, dan had Isala mogelijk een andere keuze gemaakt."
"Het gesprek met Iguana en het feit dat de opdracht is afgerond, leidt op dit moment niet tot verdere vervolgstappen van Isala," zo meldt de verklaring. 

Dossiers Oogheelkunde 2002-2012

De patiëntendossiers waar het om gaat, zijn uit de periode 2002 tot en met 2012 van de afdeling Oogheelkunde. Patiënten met vragen kunnen via het speciale telefoonnummer 038 424 44 30 contact opnemen met het ziekenhuis. 
Isala doet op dit moment geen zaken meer met Iguana. Dossiers van andere afdelingen worden afgehandeld door het Eindhovense bedrijf Dataspace. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.