Verhalen

JenaXL school Zwolle wil BeNeLux-finale LegoLeague winnen

Iedere pauze, elk vrij uurtje wordt eraan gespendeerd bij de JenaXL school in Zwolle-zuid; deelname aan de BeNeLux finale van de First Lego League. "We staan nu voor de zevende keer in die finale, maar nu hopen we 'em te gaan winnen."
DeFirst Lego League, FLL, is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De kinderen werken in teams van maximaal tien deelnemers om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen. De teams moeten een volledig autonome robot ontwerpen, programmeren en bouwen van Lego.

Batty-XL

Maar de FLL is meer dan alleen een robotwedstrijd. Elk team moet ook een project uitvoeren, rondom het thema afval. In Zwolle heeft de JenaXL- school daarom de BattyXL ontwikkeld. Het is een systeem dat 'lege' batterijen gebruikt om een mobiele telefoon op te laden. Lege batterijen zijn zo goed als nooit helemaal leeg, ze bevatten vaak nog reststroom. "Die benutten we nu optimaal."

Techniek is niet alleen maar schroefjes en draadjes

Het is ook belangrijk dat de teams hun project goed weten te presenteren. "Bezig zijn met techniek, is dus niet alleen maar schroefjes, zekeringen en stroom." Volgens de stichting TechniekPromotie heeft het organiseren van de wedstrijden als de FLL een grote invloed op interesse wekken voor de technische sector. "We zien dat de aanmeldingen voor technische studies weer toenemen", zegt Sanne Respen van de stichting. "Het is belangrijk dat ook in het onderwijs weer meer aandacht komt voor techniek, dat is de afgelopen jaren te weinig gebeurd."
Dat FLL wel degelijk interesse voor techniek wekt, wordt ook duidelijk op de JenaXL school. "Ik wist niet dat dit zo leuk was", en "dit is zo leuk, ik wordt helemaal fanatiek", zijn maar enkele van de reacties. De BeNeLux-finale is zaterdag 30 januari in Venlo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.