Landstede

'Landstede Zwolle in 2014 in de rode cijfers, vorig jaar financieel herstel ingezet'

Landstede in Zwolle verkeerde in 2014 samen met het ROC Leiden in de rode cijfers. Dat meldt de Volkskrant vandaag op basis van een analyse van de MBO Raad. Een woordvoerder van Landstede, laat in een eerste reactie weten dat de cijfers over 2015 een stuk beter zijn. Die worden in april bekend gemaakt.
Vandaag presenteert de sectororganisatie een analyse van de jaarcijfers over 2014 van 62 mbo-instellingen. Daaruit blijkt dat de scholen gemiddeld een klein positief resultaat van ruim een procent boekten. De gemiddelde huisvestingslasten daalden en scholen gaven meer uit aan docenten en onderwijsondersteunend personeel dan in 2013.

Financiële gevarenzone

ROC Leiden en Landstede in Zwolle zijn de probleemgevallen. Beide instellingen zaten in 2014 in de financiële gevarenzone. Landstede staat sinds 2011 onder verscherpt financieel toezicht van de onderwijsinspectie.
"Een kwetsbare school", zegt voorzitter Jan van Zijl van de MBO Raad tegen de Volkskrant. "Landstede heeft verliezen afgeboekt, wat de matige solvabiliteit verklaart. Ze hoeven geen grote investeringen te doen, maar ze zullen nog wel scherp aan de wind moeten zeilen."

Optelsom van fusies

De christelijke Landstede Groep in Zwolle is de optelsom van fusies in het mbo en het voortgezet onderwijs, aldus de Volkskrant. De problemen zouden zich vooral voordoen in het mbo-gedeelte (11.090 leerlingen). In 2011 bedroeg het tekort bijna 7 miljoen euro, in 2014 was dat 3 miljoen.
De cijfers over 2015 volgen in april dit jaar. Landstede ziet verbetering: "Onze rentabiliteit en solvabiliteit zijn sterk verbeterd in 2015", zegt Landstede-woordvoerder Gert de Groot tegen de krant, vooruitlopend op die cijfers.

Verlieslatende nevenactiviteiten

Volgens de Volkskrant kampte Landstede met verlieslatende commerciële nevenactiviteiten als kinderopvang, Wereldwinkels en sociaal-cultureel werk. "We hebben onze participatie in een manege beëindigd, evenals zakelijke ict-activiteiten, en we hebben meerdere Wereldwinkels afgestoten", aldus De Groot.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.