Orkest van het Oosten

Chef-dirigent Jan Willem de Vriend vertrekt bij Orkest van het Oosten

Chef-dirigent Jan Willem de Vriend vertrekt bij het Orkest van het Oosten. De Vriend was sinds 2006 artistiek leider van het orkest uit Enschede.
De aankondiging van zijn vertrek volgt na een onzekere periode voor het orkest. De afgelopen jaren ging het steeds slechter met het orkest en ontstonden grote financiële problemen. Oorzaak zouden 'ambitieuze plannen' en 'onrealistisch beleid' zijn.
De provincie besloot het orkest financieel te steunen, op voorwaarde dat er een reorganisatie komt. Zo moet het orkest de ambities bijstellen. 

Nieuwe situatie

Interim-directeur Bart van Meijl: "We zijn Jan Willem de Vriend dankbaar voor de afgelopen 10 jaar waarin hij zich als chef-dirigent ontwikkeld heeft tot een vaste waarde in het internationale landschap van symfonieorkesten."
"Er ontstaat op dit moment echter een nieuwe situatie die vraagt om herbezinning op de ontwikkeling van het orkest en de rol van de chef-dirigent daarin", aldus Van Meijl.  

Afscheid van het publiek

De Vriend vertrekt niet met onmiddellijke ingang. Hij maakt het komende seizoen (2016/2017) nog af om afscheid te nemen van het publiek. 
"Ik kijk met een goed gevoel terug op mijn chef-dirigentschap bij het Orkest van het Oosten en ben dankbaar voor de jarenlange samenwerking met het orkest en ben blij deze goede samenwerking op deze manier te kunnen afronden," laat De Vriend weten. 

Nog geen vervanger

De Vriend werkt op dit moment al met meerdere orkesten. In Nederland, maar ook in het buitenland. 
Het Orkest van het Oosten neemt vooralsnog geen nieuwe chef-dirigent aan, maar stelt te zullen werken met 'gerenommeerde gastdirigenten'. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.