azc

Bewoners azc Azelo krijgen verkeersles

Soms wandelen ze op straat in plaats van op de stoep, hebben ze geen fietsverlichting of lopen onder dichte spoorbomen door. Rond het azc in Azelo en in Borne komen steeds meer meldingen van verkeersonveilig gedrag van vluchtelingen. Daarom is in het asielzoekerscentrum in Azelo vandaag de eerste verkeersles gegeven, speciaal voor vluchtelingen.Â
Welke verkeersborden en verkeersregels zijn er in Nederland en hoe steek ik veilig over bij een spoorwegovergang? Het zijn enkele onderwerpen die aan de orde komen tijdens de verkeersles. In de ontmoetingsruimte van het azc in Azelo luisteren tientallen vluchtelingen aandachtig naar vertegenwoordigers van de gemeente Borne, de politie en Veilig Verkeer Nederland, die de verkeersles samen met het COA hebben georganiseerd. 

"Twee weken in Nederland, meteen boete"

"Ik was net twee weken in Nederland, toen kreeg ik al een bon omdat ik geen licht op de fiets had", zegt een vluchteling vanuit de zaal. De politie waarschuwt dat een boete voor het oversteken van een spoorwegovergang als de spoorbomen gesloten zijn vele malen duurder is dan geen licht op de fiets.
"Bij veel vluchtelingen ontbreekt het aan kennis over de Nederlandse verkeersregels", zegt Joachim Wissink van de gemeente Borne. "Het aantal meldingen over onveilig verkeersgedrag van vluchtelingen neemt de laatste tijd toe. Daarom hebben we de handen ineen geslagen zodat we voorlichting kunnen geven aan de bewoners van het azc in Azelo."

400 fietslampen

In totaal worden tijdens de verkeerslessen vierhonderd voor- en achterlampjes aan de vluchtelingen uitgedeeld. Alle azc-bewoners worden geacht de lampen op hun fiets te doen. De politie gaat controleren of de lampen ook in het verkeer worden gebruikt. Eerder werden al enkele fietslampjes uitgedeeld, maar sommige bewoners hingen die ter versiering op hun kamer.
Het COA is van plan de verkeerslessen meerdere keren per jaar aan te bieden. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.