Orkest van het Oosten

Dirigent Orkest van het Oosten Jan Willem de Vriend gaat er "nog wat moois van maken"

Met pijn in het hart deelde Jan Willem de Vriend gisteren de leden van 'zijn' Orkest van het Oosten mee dat hij stopt na komend seizoen. Gewoon, omdat het tijd is voor een andere chef-dirigent. "Ik was aangedaan Ik dacht dat zeg ik zo, maar dat gaat dan niet."
Zelf vindt Jan Willem de Vriend het een volstrekt logische stap dat hij vertrekt. "En ik ben ook nog niet weg hoor, maar binnen het orkest werd gesproken over het nieuwe kunstenplan. Een nieuwe periode van vier jaar waarin de koers van het orkest wordt uitgestippeld."

Jonger publiek

Dat wordt een orkest dat zich van de provincie vooral moet richten op het gebied Enschede, Zwolle en Deventer en zich daarbij veel gaat richten op educatie. De Vriend vroeg zich af of hij daar wel de juiste chef dirigent voor zou zijn. "Misschien moet dat iemand zijn die jonger publiek kan trekken, een jongere dirigent."
Het moet in ieder geval iemand zijn die precies bij dat kunstenplan past en het orkest optimaal weet neer te zetten.  "En nee, ik ben niet de enige die dat kan."

Bezuinigingsmaatregel

Toch zou je denken dat er misschien meer aan de hand is. Dat het vertrek van Jan Willem de Vriend past in het rijtje bezuinigingsmaatregelen dat het orkest de afgelopen tijd al heeft getroffen. De chef-dirigent bezweert dat dit niet het geval is. De Vriend kwam met het orkest mooie plekken in de wereld, maar de beslissing dat het orkest zich op de regio moet richten, speelt ook niet mee in die beslissing. 
"Dat maakt me niks uit. Of ik het nu in Enschede of in Barcelona speel, het blijft Beethoven", zegt De Vriend die er op wijst dat hij al 10 jaar aan het orkest is verbonden. "Dat is heel erg lang."
Het besluit is in alle harmonie genomen, een logisch gevolg van de plannen van het orkest. Gisterochtend bracht hij het orkest op de hoogte. Dat viel hem zwaarder dan verwacht. "Ik dacht dat zeg je zo, maar dat gaat dan niet. Ik was best aangedaan. 

Spetterende finale

En dan is het nu wachten op een spetterende finale de komende anderhalf jaar, want zo heet dat toch in muziektermen? "Gewoon maak er wat moois van", aldus De Vriend. "Dat gaan we zeker doen."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.