Rechtbank Almelo

Nog geen uitspraak in zaak beruchte Twentse oplichter, reclassering gaat aanvullend rapport maken

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo
De rechtbank in Almelo heeft besloten nog geen uitspraak te doen in de strafzaak tegen een 29-jarige man uit Enschede die zeker dertig ondernemers zou hebben opgelicht. Er moet eerst nog een aanvullend rapport van de reclassering komen.
De strafzaak tegen de man werd twee weken geleden behandeld. De verdachte oplichter werd eind 2014 opgepakt in een woning in Haaksbergen waar hij tijdelijk verbleef. Met zijn aanhouding kwam er volgens het Openbaar Ministerie een eind aan een serie van oplichtingen die sommige ondernemers aan de rand van een faillissement bracht.

16.000 krentenbollen

De man zou het vooral voorzien hebben gehad op kleinere ondernemers, die soms voor tienduizenden euro's werden opgelicht. Een van hen was een bakker uit Hengevelde die 16.000 krentenbollen bakte en leverde zonder dat hij er ooit geld voor kreeg. Hij wist uiteindelijk de broodjes terug te halen, maar toen hij kon er niets meer mee, ze waren over datum. De verdachte zou voor ruim 300.000 euro schade hebben aangericht.
Twee weken geleden vertelde de verdachte dat niet hij, maar een ander de oplichtingen pleegde. Iemand zou zijn identiteit hebben overgenomen en misbruikt. Wie dat is kon de man niet zeggen, wel dat die persoon erg op hem moest lijken. Voor de getroffen ondernemers was de houding van de oplichter tijdens de rechtszaak kwetsend, zij gaven aan de man voor 100% te herkennen en waren verontwaardigd over zijn houding.

Leven op orden

De advocaat gaf aan dat de man inmiddels zijn leven weer op orde heeft. Hij is sinds april vorig jaar op vrije voeten in afwachting van de uitkomst van zijn rechtszaak. Hij zou regelmatig contact hebben met de reclassering en de advocaat vroeg om een recent verslag van die contacten. De rechtbank heeft daarmee ingestemd.
Een medeverdachte die door de oplichter werd meegesleept is wel veroordeeld. Het gaat om een zwakbegaafde man uit Enschede die door de oplichter ingezet werd om bestelde spullen af te halen, op te slaan en te verkopen. Hij heeft een werkstraf van 160 uur gekregen. Zijn ex-vrouw is door de rechtbank vrijgesproken van heling.
Het is niet bekend wanneer de rechtszaak tegen de 29-jarige Enschedeër verder gaat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.