XL Businesspark

Provincie wil meerderheidsbelang XL Businesspark Almelo

De provincie Overijssel wil een meerderheidsbelang in XL Businesspark in Almelo. Het tijdelijke meerderheidsbelang zou het bedrijventerrein meer slagkracht moeten geven.Â
De provincie en de gemeenten Almelo, Enschede, Hengelo en Borne besloten jaren geleden tot de inrichting van een regionaal bedrijventerrein bij Almelo om bedrijven die veel ruimte nodig hebben een plek aan te kunnen bieden. De interesse is sinds de opening van het XL Bedrijvenpark vijf jaar geleden flink achtergebleven bij de verwachtingen, iets wat de aandeelhouders jaarlijks tonnen kostte.

54 procent aandelen

De afgelopen tijd is er een verkenning uitgevoerd naar de toekomst van het bedrijventerrein. Een meerderheidsbelang van de provincie zou volgens het onderzoek de Twentse economie en de werkgelegenheid stimuleren. In de nieuwe structuur krijgt de provincie de komende vijf jaar 54 procent van de aandelen.
Per 1 januari is het tekort op de grondexploitatie 39 miljoen euro. Door de provincie een meerderheidsaandeel te geven blijft de schade voor de gemeenten beperkt tot een tekort van 1,8 euro voor Borne en 5,4 miljoen euro voor de andere gemeenten. De provincie haalt zich echter een tekort van 20 miljoen euro op de hals, tegen 4,4 miljoen over vorig jaar.   
Provinciale Staten en de gemeenteraden van de vier gemeenten moeten zich nog over het plan buigen. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.