cultuur

Filmmaker Peter Scholten maakt film met enkel foto's van d'Oale Markt in Enschede

Het begon met de oudste foto van Enschede. In 1860, een boerenkermis rond De Oude Markt. Voor filmmaker Peter Scholten, geboren in Enschede en woonachtig in Rotterdam, een reden om een film te maken. Zonder bewegend beeld, gebaseerd op enkel foto's. "Enschede is nooit uit mij geweest."
De film gaat over de D' Oale Markt in Enschede in de jaren 1860 tot 2015 en is volledig gebaseerd op foto's. "Het begon met een foto van Concordia. Er was weinig te vinden over de geschiedenis van het pand en de nabijgelegen markt. Maar wél heel veel foto's, veel meer dan ik verwacht had. Toen vond ik een foto uit 1860 en ontstond het idee voor een film zonder bewegend beeld. En dat bleek mogelijk, met digitale technieken kun je het zo monteren met muziek en tekst dat foto's tot leven komen. Dan is het eigenlijk niet saai meer."

Succes

De film draait sinds december. De bedoeling was eerst dat de film maar een paar keer vertoond zou worden bij Concordia. Maar wegens het succes werd dit telkens verlengd. Op dit moment draait de film nog iedere zondag. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.