MST

SP Tweede Kamerlid Van Gerven: "Ziekenhuizen moeten te duur lenen voor nieuwbouw"

SP Tweede Kamerlid Henk van Gerven kijkt niet op van de bezuinigingen die het MST in Enschede moet doorvoeren. Hij stelde enkele jaren geleden al kritische vragen over de ziekenhuisplannen. De leningen die een ziekenhuis moet afsluiten om de nieuwbouw mogelijk te maken, zijn te duur.
Van Gerven begrijpt dat er op sociale media en in huiskamers verontwaardigd is gereageerd op de boodschap dat er bij het MST in Enschede flink moet worden bezuinigd. Bezuinigingen die ten koste gaan van 400 tot 450 arbeidsplekken. Een wrange boodschap voor hen die het betreft.

Gevoel bij personeel is dubbel

Vakbondsman Gorrit Smit van NU’91 herkent de verontwaardiging ook onder het personeel van het MST. "Enerzijds hoor je dat mensen zeggen van aanpoten we moeten zorgen dat we financieel weer gezond worden. Anderzijds hoor je: er staat een mooi nieuw ziekenhuis en daar ben ik de dupe van."

Vermoeden van toen nu waarheid

SP'er Van Gerven vindt de laatstgenoemde reacties terecht. Hij trok jaren geleden al aan de bel. "Ik heb jaren geleden al kritische Kamervragen gesteld of het MST niet te duur ging bouwen en of ze het wel konden betalen. En helaas is het vermoeden van toen, nu waarheid geworden."

MST zegt niet onzorgvuldig te zijn geweest

Volgens bestuursvoorzitter Bas Leerink van het MST waren hogere kosten niet te vermijden, maar is er zeker niet onzorgvuldig gehandeld tijdens de voorbereidingen voor de nieuwbouw.
De plannen voor het nieuwe ziekenhuis zijn gebaseerd op een minimale groei van 2 procent per jaar. Het kabinet heeft echter later besloten dat die groei niet meer dan 1 procent mag bedragen. Dit zorgt voor een structureel tekort van vele miljoenen die bespaard moet worden op onder meer loonkosten.

Bouw ziekenhuis moet collectief gebeuren

Van Gerven vindt dit geen excuus. Hij is van mening dat het MST voorzichtiger had moeten zijn, al ligt een deel van het verwijt volgens hem ook bij de overheid. "De mensen die bij MST werken zijn geen 'vastgoed jongens', maar artsen en verpleegkundigen. Laat het bouwen van ziekenhuizen over aan een instelling als het Collegebouw en laten we het collectief regelen", aldus Van Gerven.

Vakbond om tafel om gedwongen ontslagen te voorkomen

Onderzoeksbureau Arcadis wijst uit dat ziekenhuisbedden steeds minder lang bezet zijn, door het succes van dagbehandelingen. Dit resulteert in het geleidelijk verdwijnen van arbeidsplaatsen maar dat het in dit geval om 400 tot 450 arbeidsplaatsen zou gaan, daar is ook vakbond NU’91 van geschrokken. Zij zagen echter niets alarmerends bij de destijds gepresenteerde plannen. De vakbond zit later deze week weer om tafel met het bestuur van MST om zoveel mogelijk gedwongen ontslagen te voorkomen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.