cultuur

Schilderij van Zwolse kunstenaar Frank Dammers in februari naar New York

Het schilderij Freedom New York wordt in februari van Zwolle naar Manhattan vervoerd. Het doek van kunstenaar Frank Dammers krijgt daar een plek in het nieuwe 9/11 National Memorial & Museum dat is gebouwd ter nagedachtenis aan de aanslagen op 9 september 2001.
Dammers begon met schilderen toen hij 50 werd. "Ik kreeg van mijn dochter en vrouw een schildersezel. En ik wist vanaf de eerste streek op het doek dat het schilderen bij mij past. Ik heb sindsdien een heel eigen stijl ontwikkeld." De kunstenaar was vroeger wiskundige en kreeg tot twee keer toe een zwaar auto-ongeluk. 
Tijdens zijn revalidatie in Mexico, kwam hij in contact met overlevenden van de aanslagen op de Twin Towers. De kunstenaar raakte in gesprek met hen. "Hun verhalen raakten me. Als je zelf het nodige meemaakt, dan komt dat misschien nog meer binnen." Eenmaal terug in Nederland schilderde hij het doek dat nu een plek krijgt in Manhattan.
Voor dochter Rosemarie is het ook allemaal bijzonder om mee te maken. Dammers wordt op Twitter gevolgd door Amerikaanse jetset. Velen willen een doek van hem bemachtigen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.