nieuws

Rechtbank heropent strafzaak Zwollenaar die meisje van 3 probeerde te wurgen

Rechtspraak
Rechtspraak
De rechtbank in Zwolle heeft vandaag besloten dat de strafzaak tegen een 45-jarige man uit Zwolle heropend moet worden. De man probeerde op 3 september vorig jaar een meisje van 3 voor haar ouderlijk huis aan de Pioenstraat in Zwolle te wurgen.
Zijn strafzaak werd afgelopen maandag behandeld en gesloten. De zaak wordt heropend, omdat de rechters twee gedragsdeskundigen willen horen op zitting.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

De psychiater en psycholoog concludeerden in hun rapport dat de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar was en adviseerden, zoals vaker in dat soort situaties gebeurt, een verplichte opname van een jaar in een psychiatrische kliniek.
De officier van justitie gaf maandag aan dat advies niet voldoende te vinden en eiste tbs met dwangverpleging. Alleen op die manier zou de maatschappij voldoende beschermd kunnen worden tegen de 45-jarige Zwollenaar.

Man kreeg 'opdracht'

De verdachte verklaarde afgelopen maandag dat hij een opdracht had gekregen om het meisje te wurgen, om zo een signaal af te geven dat de wereld verrot was. Waar die opdracht vandaan kwam, werd tijdens de strafzaak niet duidelijk. Wel werd duidelijk dat de man iemand is met de nodige psychische stoornissen: hij zou niet alleen waanideeën hebben, maar ook schizofreen en autistisch zijn.
De man was bekend bij zorginstellingen als iemand die al lange tijd aangeboden psychische hulp weigerde. De man deed tot nu toe niemand kwaad, maar vertelde dat het idee van zijn missie - zoals de man zijn opdracht omschreef - al in de jaren tachtig opkwam. De 45-jarige gaf ook op de zitting aan dat zijn missie nog niet volbracht is; tijdens de poging om het meisje te wurgen greep de vader in.

Ouders waren aanwezig

De ouders en familieleden van het meisje waren vanmiddag bij het uitspreken van het tussenvonnis aanwezig. Het valt hen zwaar dat ze langer moeten wachten op duidelijkheid. De rechtbank gaf aan dat vervelend te vinden.
De zaak gaat nu over iets meer dan een maand verder en - zoals het er nu uit ziet - horen de ouders op 21 maart wat de eindbeslissing is.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.