Kinderombudsman

Oppositiepartijen willen opheldering van Kabinet over vertrek Kinderombudsman Dullaert

Kinderombudsman Marc Dullaert op congres van Trias
Kinderombudsman Marc Dullaert op congres van Trias
Oppositiepartijen CDA en D66 willen opheldering van het kabinet over het vertrek van Kinderombudsman Marc Dullaert uit Deventer. Dat meldt de NOS. De partijen vinden dat het plotselinge vertrek veel vragen oproept.Â
Vanochtend werd bekend dat de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen heeft besloten Dullaert niet voor te dragen voor herbenoeming. Zijn ambtstermijn loopt per 1 april af. 
Van Zutphen wil zijn eigen team samenstellen. Hij is sinds april vorig jaar de Nationale Ombudsman. Sinds zijn komst heeft Van Zutphen bekeken wat organisatorisch nodig is om zijn ambities voor het ambt te realiseren. Dat vraagt volgens hem veranderingen in de organisatie. Hij wil dat de organisatie aansluit bij ontwikkelingen binnen de maatschappij en de overheid.

Voorzitter Europese ombudsmannen

De verwachting was dat Dullaert nog een termijn zou aanblijven. In september 2015 is hij geïnstalleerd als voorzitter van de Europese ombudsmannen en verricht daarvoor ook allerlei buitenlandse activiteiten, zoals onlangs het bezoeken van een vluchtelingenkamp in Macedonië. Voor het CDA is dit een belangrijk punt. "Dit plaatst Nederland in een koppositie van het versterken van de positie van kinderen, nationaal en internationaal. Deze stap komt daarom op een onverwacht moment".
"Dullaert heeft zich heel nadrukkelijk ingezet voor thuiszittende kinderen en zijn inzet mag niet verloren gaan," zegt D66-Kamerlid Van Meenen. Zijn CDA-collega Amhaouch prijst de huidige Kinderombudsman. "Hij leverde goed werk en dat verdient continuïteit."
Van Meenen wil opheldering van staatssecretaris Dekker van Onderwijs over zijn rol in deze zaak. De benoeming van de Nationale Ombudsman valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.